Alle Service op één punt

Ik kan me in huis niet goed verplaatsen

Door ouderdom of ziekte kan het steeds moeilijker worden uzelf in uw eigen huis te verplaatsen. Bijvoorbeeld omdat u met een rollator loopt en de drempels te hoog zijn. Of u heeft moeite met traplopen. Er zijn veel manieren om deze ongemakken het hoofd te bieden. Zo is er een enorme hoeveelheid hulpmiddelen te koop die ervoor kunnen zorgen dat u gewoon in uw eigen huis kunt blijven wonen. Maar u kunt er ook voor kiezen om te verhuizen, helemaal als u uw woning toch al veel te groot vindt worden of omdat u dichter bij winkels, de huisarts en andere voorzieningen wilt wonen.

Ik heb een probleem met lopen

Er zijn verschillende loophulpmiddelen. De meest gebruikte zijn de wandelstok en de rollator. Deze hulpmiddelen zijn meestal voor langere tijd nodig. Rollators en wandelstokken vallen niet onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. U kunt ze dus niet aanvragen bij de gemeente. Ook zitten deze hulpmiddelen niet in het basispakket van uw ziektekostenverzekering. 

Als u tijdelijk krukken of een rolstoel nodig heeft, bijvoorbeeld vanwege een gebroken enkel, dan kunt u deze hulpmiddelen bij veel thuiszorgwinkels lenen voor een periode van 26 weken. Is deze periode te kort, dan kunt u vragen of de leenperiode verlengd kan worden, of voor de resterende tijd de hulpmiddelen huren. U kunt ook besluiten zelf krukken of een rolstoel aan te schaffen. De prijs voor een set krukken varieert van 30 tot 60 euro. Vraag ook eens rond in uw omgeving, soms hebben mensen nog een paar krukken op zolder liggen van een eerder ongelukje.

Voor meer informatie over hulpmiddelen: Ik heb tijdelijk een hulpmiddel nodig.

De trap vormt een obstakel

Hiervoor zijn verschillende oplossingen te bedenken. Wanneer u zich onzeker voelt op de trap of niet meer zo goed ziet helpt het misschien om traplichtjes aan te brengen. Zulke lampjes bevestigt u aan de muur bij de trap en werken op een bewegingssensor. Ze zijn te koop vanaf ongeveer € 20,-. Heeft u meer houvast nodig dan kan een tweede leuning uitkomst bieden. Is de hoogte van de traptreden een probleem, dan kunnen tussentreden een oplossing zijn.

Voldoen al deze oplossingen niet, dan is er waarschijnlijk een traplift nodig. Trapliften zijn er voor alle soorten trappen. U kunt ervoor kiezen zelf een traplift aan te schaffen. Dan kunt u de uitvoering kiezen die u wilt. Trapliften zijn te koop vanaf ongeveer 2700 euro. U kunt een traplift ook aanvragen via de WMO. Hiervoor kunt u terecht op het Servicepunt. Hou er wel rekening mee dat voor deze voorziening een eigen bijdrage geldt. Die is afhankelijk van uw inkomen en vermogen. In sommige gevallen is het daarom voordeliger een traplift zelf aan te schaffen. Hier kunt u een proefberekening maken om te zien wat uw eigen bijdrage ongeveer zal zijn.

U kunt ook beslissen te verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Huurwoningen worden aangeboden via internet: woningnetregioutrecht.nl.

Ik heb moeite met drempels

Wanneer u wat moeilijk loopt, of gebruik maakt van een rollator, rolstoel of scootmobiel kunnen drempels (zowel binnen- als buitenshuis) een obstakel zijn. Hiervoor zijn verschillende oplossingen. Wanneer u zoekt op internet op de term drempelhulp vindt u verschillende soorten drempelhulpen in verschillende prijsklassen. Ze zijn te koop bij bouwmarkten of gespecialiseerde (web)winkels.

Drempelhulpen en rijplaten vallen onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. U kunt ze daarom ook bij de gemeente aanvragen. Hou dan wel rekening met de eigen bijdrage.

 

Ik ben bang om te vallen

Om deze angst weg te nemen is het misschien een idee om een valpreventie training te volgen. Deze trainingen bestaan uit een deel valpreventie, dus leert u te voorkomen dat u ten val komt en een deel valtraining. Hier leert u verschillende valtechnieken. In Vinkeveen verzorgt Karin Verreussel valpreventielessen in De Broedplaats aan de Herenweg.

Het gebruik van een hulpmiddel als een stok, een vierpoot of een rollator kan ook uitkomst bieden.

Voor uw gevoel van veiligheid kunt u personenalarmering overwegen. Als u valt, kunt u hiermee eenvoudig buren, familie of een hulpverlener inschakelen. Er zijn  verschillende vormen van alarmering, kom voor meer informatie langs op het Servicepunt bij u in de buurt.

Ik heb moeite met het gebruik van het toilet, de douche, het bad.

Er zijn hulpmiddelen die dit makkelijker kunnen maken, zoals wandbeugels, een badplank, een toiletverhoger, een postoel, een douchekruk of –stoel. Deze losse voorzieningen kunt u zelf aanschaffen. Sommige hulpmiddelen vallen onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en kunnen dus worden aangevraagd bij de gemeente. Op het Servicepunt kunnen wij u hierover informeren en kunt u als u dat wilt een aanvraag doen. 

Overige onderwerpen binnen deze categorie:

Partners van het Servicepunt:


Gemeente De Ronde Venen
Groenwest
Rabobank