Alle Service op één punt

Ik heb (tijdelijk) een hulpmiddel nodig

Als gewone handelingen moeite gaan kosten kan een hulpmiddel uitkomst brengen. Er zijn honderden artikelen te vinden die het dagelijks leven makkelijker maken. In het kader van mobiliteit en vervoer zijn veel voorkomende hulpmiddelen de rollator en krukken. 

Wanneer u merkt dat u bepaalde dingen minder makkelijk doet is het een idee om contact te zoeken met een ergotherapeut. Dit is een deskundige op het gebied van hulpmiddelen die samen met u kan kijken wat de beste oplossing voor uw probleem is. U kunt ook eens kijken op de hulpmiddelenwijzer

Heeft u een hulpmiddel nodig, dan kunt u het zelf aanschaffen, huren, of lenen. Sommige hulpmiddelen worden vergoed door de zorgverzekering en andere vallen onder de WMO.

Hoe zit het met de kosten van een hulpmiddel?

Voor een aantal artikelen bestaat geen vergoeding, zij komen voor uw eigen rekening. Bijvoorbeeld krukken, wandbeugels of een rollator.

Een aantal artikelen wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. In uw verzekeringsvoorwaarden vindt u wat mogelijk is en hoe u de hulpmiddelen kunt aanvragen.

Veel hulpmiddelen zijn tijdelijk te leen bij de thuiszorgwinkel. Via de website van Medipoint kunt u de hulpmiddelen aanvragen, dan worden ze de volgende dag bij u afgeleverd. 

Wanneer u de artikelen langer dan een half jaar nodig heeft, moet u ze huren of kopen. Er zijn verschillende aanbieders van tweedehands hulpmiddelen, zoals sta-op stoelen, scootmobielen of rollators. Bijvoorbeeld de thuiszorgoutlet in Amsterdam-zuidoost of de webwinkel dezorgoutlet.nl.

Als er geen voorliggende voorziening mogelijk is, is er ondersteuning door de gemeente, vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Moet ik hulpmiddelen altijd kopen?

Wanneer u een hulpmiddel nodig heeft en het ziet er naar uit dat het niet tijdelijk is, dan kunt u altijd beslissen het hulpmiddel (rollator, traplift, scootmobiel) zelf aan te schaffen. Er zijn verschillende aanbieders die regelmatig adverteren. Voor een rollator geldt dat u deze zelf MOET aanschaffen, aangezien verzekeraars of de gemeente hier geen vergoeding (meer) voor geven. (Zie ook deze website).

Heeft u een hulpmiddel tijdelijk nodig, dan kunt u het ook huren. Dit is ook makkelijk wanneer u er bijvoorbeeld over denkt een scootmobiel aan te schaffen maar hem eerst een tijdje wilt uitproberen.

Kleine hulpmiddelen die u tijdelijk nodig heeft (bijvoorbeeld krukken na een operatie of bedverhogers voor tijdens de kraamtijd) kunnen worden geleend wanneer u lid bent van een thuiszorgorganisatie of het Careyn Keuzepakket heeft.

Op de website www.medipoint.nl vindt u koop-, leen-, en huurhulpmiddelen.

 

Ik heb een hulpmiddel nodig maar kan het niet betalen

Wanneer u permanent een hulpmiddel nodig heeft bijvoorbeeld als gevolg van een ziekte of handicap en is dat hulpmiddel nodig om zelfstandig in uw eigen woning te blijven wonen? Dan kunt een beroep doen op de WMO. Wanneer u hier meer over wilt weten kunt u een afspraak maken op een van de Servicepunten. Wij kunnen u adviseren over de verschillende oplossingen voor uw probleem. 

Overige onderwerpen binnen deze categorie:

Partners van het Servicepunt:


Gemeente De Ronde Venen
Groenwest
Rabobank