Alle Service op één punt

Ik zoek iets te doen

In De Ronde Venen zijn zo'n 25 sportverenigingen, twintig koren, vijf natuur- en landschapsverenigingen en vier toneelverenigingen. En dan worden er nog regelmatig lezingen en workshops georganiseerd. Kortom, u hoeft geen avond meer thuis te zijn.

 

Ik zoek vrijwilligerswerk

Heel veel organisaties en verenigingen in De Ronde Venen draaien voor het overgrote deel op vrijwilligers. Sommige vrijwilligerswerk is vrij specialistisch, zoals bijvoorbeeld lid zijn van de brandweer. Voor ander vrijwilligerswerk hoef je helemaal geen speciale opleiding te hebben, maar is het bijvoorbeeld van belang dat het leuk vindt met oudere mensen om te gaan.

Bij het Steunpunt vrijwilligerswerk hebben ze een goed overzicht van de vrijwilligersvacatures in de regio. Weet u nog niet precies wat u eigenlijk wilt doen, kunt u contact opnemen met de coördinator van het Steunpunt vrijwilligerswerk. Zij kan samen met u het meest geschikte vrijwilligerswerk voor u vinden.

Ik vind het leuk om mensen te helpen

En dan in het bijzonder jongeren tussen de 13 en 23 jaar? Dan kunt u coach worden bij 't Gilde. De jongerencoaches van 't Gilde zijn mensen met relevante ervaring vanuit hun werk of opleiding en besteden een paar maanden tot een jaar lang één uur per week aan een jongere die wel wat extra begeleiding kan gebruiken. Een zelfde soort project is er ook voor jongeren die net naar de middelbare school zijn gegaan en de overstap een beetje erg groot vinden.

Het Gilde heeft ook projecten voor volwassenen. Zoals Power, het project om het ouder worden op een zo positief mogelijke manier te beleven. Hiervoor kunt u zich ook via de website aanmelden.

Bij het Steunpunt vrijwilligerswerk hebben ze een goed overzicht van de vrijwilligersvacatures in de regio. Weet u nog niet precies wat u eigenlijk wilt doen, kunt u contact opnemen met de coördinator van het Steunpunt vrijwilligerswerk. Zij kan samen met u het meest geschikte vrijwilligerswerk voor u vinden.

Welke mogelijkheden zijn er om te sporten?

Er is bijna geen sport te bedenken die in De Ronde Venen niet beoefend kan worden. Het meest complete overzicht van alle sportverenigingen en -accommodaties vindt u in de gemeentegids

Ziet u de wedstrijdsport niet meer zo zitten maar wilt u wel blijven bewegen? Dan bent u bij Spel en Sport De Ronde Venen aan het juiste adres! 

Wanneer u een handicap of beperking heeft kunt u op deze website een vereniging zoeken in de omgeving van De Ronde Venen die de sport van uw keuze aanbiedt.

Sporten voor kinderen vindt u via Sportservice De Ronde Venen. Lukt het niet om de sport voor uw kind te betalen. Stichting Jongeren Actief vergoedt sporten voor kinderen wanneer het inkomen van de ouder of verzorger niet toereikend is. De aanvragen vinden plaats bij Het Servicepunt. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Waar kan ik een voorstelling of lezing bijwonen of een cursus volgen?

In De Ronde Venen zijn verschillende organisaties zie activiteiten organiseren. Dat kan variëren van een taalcursus tot bridgelessen en van inspirerende workshops tot leerzame excursies.

Goede plekken om te zoeken naar leuke (betaalbare of gratis) cursussen is het Cursusproject De Ronde Venen of de Bibliotheek of De Paraplu. U kunt ook een kijken op Uit In De Ronde Venen. Hier worden ook cursussen en workshops aangeboden. Als laatste kunt u natuurlijk de lokale media in de gaten houden.

In Abcoude wordt door Ab-Art ook vaak voorstellingen verzorgd in het Piet Mondriaan gebouw.

Ik wil wel iets meer weten over internet en/of computers

Er worden binnen De Ronde Venen veel cursussen gegeven om meer te leren over de computer.

Bijvoorbeeld het inloopspreekuur computerhulp. SeniorWeb De Ronde Venen verzorgt iedere maandag en woensdag een inloopmiddag in de Bibliotheek Mijdrecht, van 14.00-15.00 uur. Tijdens dit spreekuur kunt u ook informeren naar de cursus Klik en Tik. Dit is een cursus waar u aan de hand van een cursusboek alle basisvaardigheden leert om met de computer om te gaan. Van het gebruik van de muis tot email lezen etc.

Digisterker is een cursus georganiseerd door de Bibliotheek. U leer hier hoe u een Didi-D aanmaakt en gebruikt. U kunt deze gebruiken om o.a. pensioen of aow overzichten op te vragen. Ook gegevens van de zorgverzekering zijn tegenwoordig digitaal op te vragen met de Digi-D. U kunt zich aanmelden via het Servicepunt

Project Digitaal op Pad. Mensen met een (geestelijke of lichamelijke) beperking, die geen gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van SeniorWeb De Ronde Venen, kunnen een beroep doen op het project Digitaal Op Pad, Gekluisterd aan Huis. Seniorweb komt dan bij u thuis lesgeven.

Er zijn nog meer cursussen. Bijvoorbeeld;

 • Facebook, Twitter, Whatsapp - social media
 • Internet (hoe gebruik ik dat?)
 • Whatsapp
 • Internetbankieren, wat is dat?
 • Tablets gebruiken

Klikt u hiervoor door via de links hieronder;

Activiteiten voor kinderen

Sporten voor kinderen vind u via Sportservice De ronde Venen. Lukt het niet om de sport voor uw kind te betalen. Stichting Jongeren Actief vergoedt sporten voor kinderen wanneer het inkomen van de ouders of verzorgers niet toereikend is. De aanvragen vinden plaats bij Het Servicepunt. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Vind uw kind het fijn om veel buiten te zijn en zich met natuur bezig te houden. Dan zijn de  Scouting Jan van Speyk in Mijdrecht, de Pandergroep in Abcoude of  of het NME centrum De Woudreus goede plekken om eens te gaan kijken.

Voor cultuur vind u de verschillende aanbieders bij u in de buurt op Uit In De Ronde Venen onder organisaties. Daar staan ze per thema geordend zoals dans, muziek of theater.

Ouderslokaal organiseert ook activiteiten. Bijvoorbeeld Bouwdorp in de zomer waar kinderen een paar dagen lang hutten bouwen.

Dagbesteding voor ouderen

Dagbesteding kan zowel particulier als via de gemeente geregeld worden. Voordat u dit doet is het handig om de verschillende aanbieders te bekijken om een idee te krijgen wat passend of in de buurt is. Het is mogelijk om op de verschillende locaties te gaan kijken en vaak zelfs om een dagje mee te doen voordat er een officiële indicatie is. Hiervoor belt u het beste met de locatie zelf.

Hierna kunt u de aanvraag via Het Servicepunt doen wanneer u gebruik wilt maken van de WMO. Dit kan zowel telefonisch als in een persoonlijk gesprek op 1 van de locaties. Het is handig hier een afspraak voor te maken zodat we genoeg tijd voor het gesprek kunnen reserveren. Wanneer u een indicatie aanvraagt via de WMO afdeling van de gemeente betaald u een eigen bijdrage. Wanneer u de dagbesteding particulier regelt betaalt u direct aan de aanbieder. Let op! Wanneer u een hoog inkomen heeft valt de eigen bijdrage ook hoog uit. Soms is het goedkoper om de dagbesteding dan particulier te regelen. U kunt hier een proefberekening maken om te kijken hoe hoog uw eigen bijdrage zal uitvallen.

Hier kunt u nog meer lezen over Dagbesteding.

Binnen De Ronde Venen zijn er verschillende plekken waar Dagbesteding mogelijk is.

 

 Abcoude

Amstelhoek

Baambrugge

Mijdrecht

 • Gerardus Majella. Te bereiken via het klantcentrum. Te bezoeken met WMO indicatie.
 • De Dorpskamer Het Raakvlak. Is een ontmoetingsplek in de bibliotheek met verschillende activiteiten. Wanneer u voor langere tijd het Raakvlak wilt bezoeken hebt u een WMO indicatie nodig. Om eens te gaan kijken is dit niet nodig.

Vinkeveen

 • Maria Oord van Careyn. Te bereiken via de klantenservice 088 123 99 88. U kunt hier zowel met een WLZ als WMO indicatie terecht. Of particulier.

 

Dagbesteding met zorg

 Voor dagbesteding met zorg is een indicatie nodig via de Wet Langdurige Zorg. Dit betekent dat de zorg voornamelijk vanuit het Rijk wordt betaald en niet vanuit de gemeente(zoals bij WMO).

 Via www.ciz.nl vraag u een indicatie aan. Om deze te verkrijgen dient u medische gegevens te overleggen aan het CIZ. Wanneer u de indicatie heeft aangevraagd wordt u ingedeeld in een Zorg Zwaarte Pakket(ZZP).

 

Abcoude

 Dagactiviteitencentrum Abcoude van Careyn

 Mijdrecht

 Gerardus Majella. Te bereiken via het klantcentrum.

 Vinkeveen

 Maria Oord van Careyn. Te bereiken via de klantenservice 088 123 99 88

 

Dagbesteding voor (licht) verstandelijk gehandicapten of psychiatrisch patiënten

Abcoude

 •  Zorgboerderij Bruintjes in Abcoude is er zowel voor mensen met een beperking als mensen met een burn out. U vind hier de contactgegevens.
 • Op Zorgboerderij Binnen Best kunt u helpen bij het voeren en verzorgen van de dieren. Daarnaast is het mogelijk om een bijdrage te leveren aan het onderhoud van gebouwen en machines.

 De Hoef

 • Stichting Zorgboerderij de Lindenhorst is te bereiken via telefoonnummer 0297 567 419.

 Mijdrecht

 • Dagbesteding van Zideris voor mensen met een verstandelijke beperking
 • De Dorpskamer Het Raakvlak is een ontmoetingsplek voor mensen met een beperking of psychiatrische kwetsbaarheid. Op vrijdagavond is er een inloopavond waar verschillende activiteiten worden georganiseerd.

Nes aan de Amstel

 • Boerderij Kerkzicht biedt dagbesteding voor mensen met een beperking of ziekte.  Dit kunnen mensen van alle leeftijden zijn met (licht) verstandelijke of lichamelijke beperkingen, maar ook mensen die psychiatrische problemen hebben.

Vinkeveen

 Wilnis

 

 

 

Ik heb geen geld voor leuke uitjes

De Ronde Venen beschikt over een aantal unieke natuurgebieden: de Botshol, de Vinkeveense plassen. Hier tussendoor en omheen zijn veel mooie wandelpaden, die gratis toegankelijk zijn. Ook het recreëren op de Zandeilanden aan de Vinkeveense plassen is gratis.

Het IVN organiseert ook allerlei activiteiten in de natuur. Vaak zijn ze gratis.

Bekijk ook eens Uit In De Ronde Venen voor een overzicht van activiteiten in de buurt.

Wanneer u op google zoekt op 'goedkope uitjes' is er ook van alles te vinden.

Willen uw kinderen sporten in verenigingsverband en heeft u daar geen geld voor? Dan kunt u een beroep doen op de Stichting Jongeren Actief. Hiervoor kunt u langskomen op het Servicepunt. Kinderen tot 18 jaar kunnen hier gebruik van maken. Kinderen mogen naast de sport of andere activiteit in groepsverband (bijvoorbeeld Algemene Muzikale Vorming) ook zwemlessen nemen. Een aanvraag kunt u doen bij Het Servicepunt. U hoeft hier geen afspraak voor te maken.

Kinderen tot 18 jaar kunnen ook gratis lid worden van de bibliotheek en materialen lenen en mee naar huis nemen. In de bibliotheek kunt u ook dagelijks de krant of uw favoriete tijdschrift lezen. Hier hoeft u geen lid voor te zijn. Ook kunt u hier gratis de computer gebruiken.

 

Overige onderwerpen binnen deze categorie:

Partners van het Servicepunt:


Gemeente De Ronde Venen
Groenwest
Rabobank