Alle Service op één punt

De Nederlandse taal

Door de Nederlandse taal goed te beheersen wordt het dagelijks leven een stuk leuker. U kunt een praatje maken met de buren, zelfstandig boodschappen doen en de meeste post zelf afhandelen.

In De Ronde Venen zijn verschillende plekken waar u kunt oefenen in het spreken van de taal, of waar u mensen die niet zo goed Nederlands spreken kunt helpen de taal beter onder de knie te krijgen.

Ik wil hulp bij het verbeteren van mijn Nederlandse taal.

De bibliotheken in De Ronde Venen zijn de uitgelezen plek waar u hulp op maat kunt krijgen bij het beter onder de knie krijgen van de Nederlandse taal. Op de website van de bibliotheek is een speciaal hoofdstuk "oefenen met taal" waar u alle informatie kunt vinden. U kunt zich via een digitaal formulier meteen aanmelden. Uiteraard kunt u ook naar het Servicepunt bij u in de buurt komen om hier ondersteuning bij te krijgen.

U vindt op de website trouwens ook links naar websites waar u online de Nederlandse taal kunt oefenen. En ook wanneer u mensen wilt helpen de taal beter te leren lezen, schrijven of spreken kunt u hier terecht.

 

Ik wil zelf oefenen met de Nederlandse taal.

Binnen De Ronde Venen zijn er een aantal Taalkamers. Er zijn elke week vrijwilligers die de gasten ontvangen en ‘taalaanbod’ verzorgen, zoals bijvoorbeeld informatie over een bepaald onderwerp, een Nederlandse gewoonte, een actualiteit, etc. Let op: het is geen Nederlandse les!

 Taalkamers zijn op de volgende locaties:

  • Abcoude; op woensdag van 16.30 - 18.00 uur bij Tympaan-De Baat in de Angstelborgh.
  • Mijdrecht; op donderdag van 19.00 - 20.30 uur in Het Raakvlak (bibliotheek in Mijdrecht).
  • Wilnis; op maandag van 10.00 - 12.00 uur in de Buurtkamer Wilnis (achter de Willisstee).

 Er zijn verschillende websites met oefeningen waardoor u de Nederlandse taal sneller onder de knie krijgt. Bijvoorbeeld Oefenen.nl , jekanmewat.nl of ver-taal.com.

Er zijn ook verschillende gratis apps om taal te oefenen. Bijvoorbeeld; Duolingo (android, Apple, Microsoft) of Samen Leren(Android, Apple, Microsoft heeft deze app helaas niet).

 

 

 

Ik ken iemand die zijn Nederlandse taal wil verbeteren.

Kent u iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Stuur hem of haar dan door naar de bibliotheek of kijk op de website. Hier kunt u ook terecht als u zelf als taalvrijwilliger aan de slag wilt. 

 

 

Overige onderwerpen binnen deze categorie:

Partners van het Servicepunt:


Gemeente De Ronde Venen
Groenwest
Rabobank