Alle Service op één punt

Kinderen

Het Servicepunt is inlooppunt voor contact met het Centrum van Jeugd en Gezin (CJG) in De Ronde Venen. Ook de website van het CJG biedt veel informatie en mogelijkheden tot contact. U kunt daar ook anoniem terecht voor informatie.

De baby is geboren!

Binnen vier weken na de geboorte krijg je een uitnodiging voor een bezoek aan het consultatiebureau. Daar wordt de baby gewogen en gemeten en kun je je vragen stellen. Binnen twee maanden krijg je een oproep om je kindje te laten inenten tegen een aantal gevaarlijke ziektes. Deze prikken worden ook gegeven op het consultatiebureau. 

Ik vind opvoeden moeilijk

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is een plek waar ouders, kinderen, jongeren tot 23 jaar en professionals terecht kunnen met al hun vragen over opvoeden en opgroeien. In het CJG werken jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen, pedagogen en maatschappelijk werkers nauw samen.

Zoekt u een vorm van ondersteuning, bijvoorbeeld bij opvoedingsvragen? Dan kunt u gebruik maken van de mogelijkheid om samen met familie, vrienden en anderen - uit de sociale omgeving van de jeugdige - een familiegroepsplan op te stellen. Een zogeheten Eigen Plancoach kan u hierbij ondersteunen, zodat u beter in staat bent om passende ondersteuning te vinden voor uw gezin. Als er veel aan de hand is in uw gezin of met uw kinderen, helpt het om een familiegroepsplan te maken met mensen die dichtbij u staan. Zij kennen uw situatie en begrijpen mogelijk welke hulp bij u en uw gezin past.

De gemeente De Ronde Venen vindt het belangrijk dat inwoners zelf passende oplossingen zoeken. Wie het lastig vindt om een beroep te doen op familie en bekenden om mee te denken over mogelijke oplossingen, kan begeleid worden door een Eigen Plancoach. Een onafhankelijke coördinator verzamelt dan alle benodigde informatie en nodigt mensen uit om samen een plan te kunnen maken. Hulpverleners gaan dan werken op basis van dat plan.
Eigen Plancoach aanvragen kan telefonisch 06-52000360, per mail of via de website www.eigen-plan.nl.

 

Mijn kindje heeft een ziekte of handicap

MEE is een organisatie die kortdurende ondersteuning biedt bij de opvoeding van kinderen met een beperking. Daarnaast worden er cursussen georganiseerd voor ouders en familieleden van kinderen met bijvoorbeeld autisme.

Handje Helpen is een organisatie die praktische hulp biedt aan kinderen (en volwassenen) met een chronische ziekte of handicap én hun mantelzorgers. De hulp wordt gegeven door vrijwilligers of HBO-stagiares die bij u thuis komen. Er wordt door Handje Helpen net zolang naar een vrijwiliger gezocht tot er niet alleen iemand met de juiste kennis is gevonden, maar wat net zo belangrijk is, is dat er een klik is tussen het kind, de rest van het gezin en de vrijwilliger zelf. Hierdoor kan een langdurige band worden opgebouwd.

Is uw kind ernstig ziek of heeft uw kind een handicap en woont hij of zij bij u thuis? Dan kunt u voor de zorg voor uw kind dubbele kinderbijslag aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de SVB.

Waar zijn peuterspeelzalen en hoe schrijf ik mijn kind in?

In de Ronde Venen zijn vijf peuterspeelzalen: drie in Mijdrecht, één in Abcoude en één in Wilnis. Zodra uw kindje is geboren kunt u hem of haar inschrijven voor een plekje. Vanaf twee jaar kan uw kind naar de Peuterspeelzaal. Zodra er zicht is op een plaats krijgt u bericht en kunt u akkoord gaan met het plaatsingsvoorstel. Er geldt een maandelijkse ouderbijdrage. Deze is afhankelijk van uw inkomen. 

Mijn kind is verlegen en heeft weinig zelfvertrouwen

Voor alle vragen over uw kind kunt u terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Op hun website vindt u heel veel informatie. Staat de informatie die u zoekt er niet bij, dan kunt u via de site direct uw  vraag stellen.

Kinderen van 4 tot 12 jaar met weinig zelfvertrouwen kunnen ook individuele therapie volgen bij Pezzettino.

Mijn kind wil sporten maar er is weinig geld

De Stichting Jongeren Actief is een zelfstandige stichting, gefinancierd door de gemeente en een aantal sponsors uit het bedrijfsleven die als doel heeft alle kinderen tussen de 0 en 18 jaar te laten sporten of mee te laten doen aan een andere sociale activiteit. Op het Servicepunt kunnen wij u informeren en de aanvraag voor u doen. 

Kinderen leren omgaan met geld

Als ouder wil je je kinderen bewust maken van geldzaken. De Rabobank wil u daar graag bij helpen. Zo hebben zij bijvoorbeeld de KidsGeldWijs App ontwikkeld. Ook zijn er verschillende soorten rekeningen voor kinderen en jongeren. Hier vindt u alle informatie.

Kinderen die al jong zelf leren kiezen waar zij hun geld aan uitgeven, komen later minder vaak in de financiële problemen. En het is ook erg leuk om dit leerproces bij uw kind te zien. Op de website van het Nibud vindt u informatie en tips om uw kind  te leren om te gaan met geld.

Mijn kind verdient een leuke vakantie

Vakantie is voor kinderen een van de leukste dingen die er zijn. Even een paar dagen ontspannen en nieuwe vriendjes maken. Er zijn kinderen voor wie dit, om verschillende redenen, niet is weggelegd. Bijvoorbeeld omdat er geen geld voor is, of omdat ze een stoornis of achterstand hebben waardoor extra begeleiding nodig is. Bij Heppie vinden ze dat juist deze kinderen een supervakantie verdienen.

De vakanties en weekenden van Heppie zijn voor kinderen van 6 tot 18 jaar.

Mijn kind heeft moeite met zijn/haar huiswerk (-planning)

Heb je moeite met huiswerk of het plannen hiervan? Of hulp nodig bij het maken van een werkstuk of een PowerPoint Presentatie? Of heb je gewoon behoefte aan een stille ruimte om je werk te kunnen doen? Dan is het ‘huiswerkcafé’ iets voor jou! 

Elke dinsdag van 16:00-17:30 uur kun je terecht in de Buurtkamer van Mijdrecht, G. van Aemstelstraat 5. In Wilnis ben je welkom op woensdag van 16:00-17:30 uur in de buurtkamer van Wilnis, Pieter Joostenlaan 24.

Bij binnenkomst kijk je samen met een vrijwilliger wat voor jou nodig is en maken jullie samen een planning. Vervolgens ga je aan de slag met jouw huiswerk. Door het elke week op deze manier te doen leer je o.a. beter te plannen en structuur aan te brengen in je huiswerk. Wij zorgen voor drinken en wat lekkers tussendoor.

Wil je meer informatie of wil je je opgeven dan kan dit via: jong@stdb.nl. Je kunt met vragen over je huiswerk ook altijd terecht in de jongerenbus! Stap gerust binnen als je deze ziet staan!

 

 

Hoe doen andere ouders dat?

Ouders Lokaal is een platform voor en door ouders en is er op gericht om ouders (of opvoeders) via leuke activiteiten met elkaar in verbinding te brengen. Ouders Lokaal heeft als doel dat zij het gewoon gaan vinden om met elkaar te praten over opvoeding en tevens ervaringen te delen om zo ook van elkaar te leren. Ouders Lokaal hoopt dat door ouders met elkaar te verbinden er leuke initiatieven ontstaan die gezamenlijk gerealiseerd kunnen worden binnen de gemeente. Ouders Lokaal is een samenwerking met het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin).

Ouders Lokaal kent momenteel de volgende initiatieven:

  • Mama Lokaal: wekelijkse ontmoeting voor jonge (bijna) moeders 
  • Workshops Lokaal: inspireert, informeert en verbindt ouders via lezingen
  • School Lokaal: creëert ontmoetingsplekken in school voor ouders
  • Droom Lokaal: projecten bedacht door en voor ouders (en kinderen)

Overige onderwerpen binnen deze categorie:

Partners van het Servicepunt:


Gemeente De Ronde Venen
Groenwest
Rabobank