Alle Service op één punt

Geld en grote gebeurtenissen

Of het nu gaat om een huwelijk, een geboorte, een verhuizing of een nieuwe baan, elke verandering in uw leven heeft financiele gevolgen. Het is altijd goed hierop voorbereid te zijn.

Geboorte

De geboorte van een baby heeft verregaande gevolgen voor uw leven. Niet alleen emotioneel maar ook in financieel opzicht verandert er veel. Om uw kind, of misschien wel uw kleinkind een goede start te geven is het leuk meteen een rekening voor de kleine meid of knul te openen. De Rabobank heeft de RegenboogRekening voor kinderen van 0 tot 16 jaar.

Zodra de geboorte van uw kindje wordt aangegeven bij de gemeente waarin het is geboren (bij een bevalling in het ziekenhuis dus niet in De Ronde Venen), wordt de SVB geinformeerd. Zij sturen binnen vier weken een brief waarmee u kinderbijslag aan kunt vragen. Afhankelijk van uw inkomen en gezinssamenstelling kunt u ook in aanmerking komen voor kindgebonden budget. Hier vindt u meer informatie.

18 Jaar worden

Vanaf je achttiende jaar ben je verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Of je nu gaat studeren, een baan gaat zoeken of misschien eerst een jaar wilt gaan reizen. Op de 18 jaar check van de Rabobank vindt je alle informatie over je geldzaken vanaf je achttiende.  

Zolang je studeert (MBO, HBO of WO) heb je recht op een eigen inkomen: studiefinanciering.

Als je 18 wordt moet je ook zelf een zorgverzekering afsluiten. Als je dan een niet te hoog inkomen hebt kun je zorgtoeslag aanvragen. 

Trouwen of samenwonen

Wanneer je gaat trouwen of samenwonen zijn er veel praktische zaken die geregeld moeten worden. De Rabobank heeft dit allemaal samengevat in een duidelijk overzicht.

Scheiden

Als u en uw partner besluiten een eind aan de relatie te maken heeft dit naast alle emotionele gevolgen ook een zakelijke kant die geregeld moet worden. Wat gebeurt er met uw huis, wie blijft er in de huurwoning achter, welke instanties moeten weten dat u weer alleenstaand bent? De Rabobank heeft een duidelijk overzicht op haar website staan van alles waar u aan moet denken. Ook kunt u er een persoonlijke actielijst maken.

(met) Pensioen

De meest gebruikelijke manier om een pensioen op te bouwen is door maandelijks een deel van uw salaris apart te (laten) zetten. Meestal zorgt uw werkgever hiervoor.

Wanneer het bedrijf waar u werkt geen pensioenregeling heeft (of wanneer u eigen baas bent) kunt u ervoor kiezen zelf te sparen als aanvulling op uw AOW. Op de website van de Rabobank vindt u informatie over de verschillende manieren om uw inkomen op latere leeftijd op peil te houden.

Bent u benieuwd naar uw inkomen als u stopt met werken? Op de website mijnpensioenoverzicht.nl kunt u kijken hoeveel pensioen u heeft opgebouwd en wat uw inkomen na pensioenering wordt. Om in te loggen op deze website heeft u een DigiD nodig.

Overige onderwerpen binnen deze categorie:

Partners van het Servicepunt:


Gemeente De Ronde Venen
Groenwest
Rabobank