Alle Service op één punt

(Binnenkort) Zonder werk

Op deze pagina vindt u informatie over wat u allemaal kunt en moet doen wanneer u uw baan kwijtraakt. Sollicitatietips, omdat u natuurlijk zo snel mogelijk weer aan de slag wilt, maar ook informatie over het aanvragen van een WW-uitkering, zodat u niet zonder inkomen komt te zitten.

 

Ik zoek (ander) werk

Tips:

 • Laat iedereen in uw omgeving/netwerk (familie, vrienden, kennissen, buren, mensen van de sportclub, etc.) weten dat u op zoek bent naar (ander) werk. Veel mensen vinden via-via een baan.
 • Schrijf u in als werkzoekende op www.werk.nl. Dan kunt u tips en informatie van het UWV gebruiken over werk zoeken en solliciteren. Ook kunt u de vacaturesite gebruiken. Op deze site staan tienduizenden vacatures.
 • Bekijk personeelsadvertenties op internet, in plaatselijke, regionale en landelijke kranten. Op de website derondevenerwerkt.nl vindt u alle vacatures (ook stages en vrijwilligerswerk) in de Ronde Venen. Ook op de vacature-afdeling van 0297.nl vindt u veel vacatures.
 • Schrijf u in bij uitzendbureaus.
 • Wilt u leren en werken tegelijk? Kijk op www.lerenenwerken.nl
 • Maak een Curriculum Vitae en een goede brief. Als u dit moeilijk vindt, bekijk dan voorbeelden op werk.nl of vraag hulp aan iemand in uw omgeving.
 • Vrijwilligerswerk vergroot de kans op een betaalde baan.
 • Spreekt u niet goed Nederlands? Volg dan een cursus Nederlandse taal om de kans op werk te vergroten.

Ik zoek hulp bij het solliciteren

Misschien heeft u nooit eerder hoeven solliciteren. Of is het al heel lang geleden. Het kan ook dat u advies of tips wilt, om beter te solliciteren.

Tips:

 • Vaak solliciteert u per e-mail of met een brief. Daarnaast vraagt een werkgever vaak om een CV (Curriculum Vitae). In uw CV  zet u uw persoonlijke gegevens, uw opleidingen, werkervaring en dingen waar u goed in bent.
 • Op werk.nl vindt u veel tips voor het maken van een brief en een CV. Ook staan er voorbeelden.
 • U kunt iemand in uw omgeving (familie, vrienden, kennissen, buren) vragen om u te helpen bij het schrijven van een sollicitatiebrief of een CV.
 • Bij veel organisaties kunt u ook digitaal solliciteren, via een sollicitatieformulier.
 • Wanneer u op gesprek mag komen, wilt u natuurlijk een goede indruk maken. Hierbij speelt kleding een belangrijke rol. Bent u onzeker over uw outfit, of heeft u niet de juiste kleding, dan kunt u terecht bij Dress for Succes. Bij deze organisatie mag u gratis een setje kleren dat past bij de functie waar u op solliciteert uitzoeken.

 

Ik word ontslagen/ ik heb minder werk

Wordt u, of bent u, ontslagen? Of heeft u minder werk dan voorheen? Dat heeft grote gevolgen. Voor uw inkomen, maar misschien ook voor uw gevoel van eigenwaarde, voor uw relaties en voor de manier waarop u de dag doorbrengt.

Tips:

 • Pas direct uw uitgaven aan als u weet dat u straks minder geld heeft.
 • Schrijf u tijdig in als werkzoekende op werk.nl
 • Na uw laatste werkdag heeft u twee dagen de tijd om u in te schrijven als werkzoekende bij UWV, via www.werk.nl. Dit mag u natuurlijk ook al eerder doen.
 • Voor het inschrijven heeft u uw DigiD nodig. Heeft u geen DigiD? Vraagt u die dan tijdig aan via www.DigiD.nl. Lukt dit niet? Vraag iemand om u te helpen. Ook de medewerkers van het Servicepunt kunnen u hierbij ondersteunen.
 • Bij het inschrijven wordt ook gevraagd naar uw persoonlijke gegevens en informatie over uw opleidingen, uw diploma’s en uw werkervaring. Zoekt u deze informatie van te voren vast op.
 • Op het Servicepunt kunnen we u eventueel helpen met de inschrijving op www.werk.nl. Neemt u dan uw DigiD, uw legitimatie en informatie over uw opleidingen, diploma’s en werkervaring mee.

 

 

Ik ben het niet eens met mijn (dreigend) ontslag

Bent u het niet eens met uw (dreigend) ontslag? Op het Servicepunt kunnen wij u niet helpen met het nemen van juridische stappen. Wel kunnen wij u doorverwijzen naar het Juridisch Loket. Verder houdt de Rechtswinkel iedere dinsdag (behalve in de maanden juli en augustus) van 19.30 tot 20.30 uur spreekuur in het Gezondheidscentrum aan de Hoofdweg in Mijdrecht.

Wanneer u lid bent van een vakbond kunt u daar meestal ook aankloppen voor hulp. En als u een rechtsbijstandsverzekering heeft kunt u daar misschien ook een beroep op doen.

 

Mijn inkomen valt (gedeeltelijk) weg

Nog geen zicht op werk? Of een aanvulling nodig op uw inkomen doordat u minder werk heeft en onder het bestaansminimum komt? Dan kunt u misschien een WW-uitkering aanvragen. Uw WW-uitkering is uw tijdelijke inkomen terwijl u een nieuwe baan zoekt.

Om een WW-uitkering aan te vragen moet u drie stappen doorlopen:

1: Om een WW-uitkering aan te vragen heeft u uw DigiD nodig. Heeft u geen  DigiD? Vraag deze dan direct aan op de website van DigiD: www.digid.nl. Hou bij het aanvragen uw burgerservicenummer en mobiele telefoon bij de hand. Wanneer u een DigiD aanvraagt moet u zelf een gebruikersnaam en wachtwoord instellen. Denk hier van tevoren over na en kies een voor u eenvoudig te onthouden naam en wachtwoord. Schrijf het op op een veilige plaats waar geen vreemden bij kunnen komen. (Desnoods gecodeerd)

2: Na uw laatste werkdag heeft u twee dagen de tijd om u in te schrijven bij UWV, via werk.nl. Dit mag u natuurlijk ook al eerder doen. Heeft u zich al ingeschreven bij UWV? Ga dan door stap 3

3: Na uw laatste werkdag heeft u één week de tijd om een WW-uitkering aan te vragen. U kunt al eerder een WW-uitkering aanvragen. Dit kan vanaf 1 maand voor uw laatste werkdag. Vraag een WW-uitkering aan via het digitale formulier op werk.nl. U logt in met uw DigiD.

Geen WW mogelijk? Misschien komt u in aanmerking voor een bijstandsuitkering (WWB/Ioaw). Ook dan dient u zich in te schrijven als werkzoekende via werk.nl. De datum van inschrijving is belangrijk bij het bepalen van uw recht op een uitkering.

 

Ik wil werken, maar ik heb geen computer om te kunnen solliciteren.

Op internet staan veel vacatures. Ook om op vacatures te reageren gebruikt u meestal een computer. Als u zelf geen computer heeft, kunt u terecht op het Servicepunt. U kunt daar zonder kosten een half uur de computer gebruiken. Moeite met het gebruik van de computer? Dan kan een cursus een oplossing zijn.

 

Ik heb een beperking en zoek passend werk

MEE kan u op weg helpen bij het vinden van een baan en kan u ook ondersteunen bij het maken van keuzes. Maar ook het UWV kan ondersteuning bieden. Heeft u bijvoorbeeld hulpmiddelen nodig om uw werk goed te doen, of moet er een doventolk in de buurt zijn? Dan is er een mogelijkheid dat het UWV deze voorziening vergoedt. Ook kan een jobcoach van het UWV u begeleiden tijdens de eerste periode bij uw nieuwe werkgever.

 

Ik voel me nutteloos nu ik mijn baan kwijt ben

Werk is voor veel mensen meer dan alleen een bron van inkomsten. U komt onder de mensen (collega's, klanten) en het geeft u een gevoel van eigenwaarde. Op het moment dat u thuis komt te zitten wordt uw wereldje snel kleiner. Probeer daarom niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar ga iets doen. Het geeft een goed gevoel als u bij het uitzendbureau bent binnen gestapt of de telefoon pakt om op zoek te gaan naar werk. Duurt de periode zonder werk langer dan u had verwacht? Misschien kunt u een paar uur in de week vrijwilligerswerk gaan doen. Zo blijft u actief en houdt u uw sociale contacten.

 

Overige onderwerpen binnen deze categorie:

Partners van het Servicepunt:


Gemeente De Ronde Venen
Groenwest
Rabobank