Alle Service op één punt

Ik zoek een (andere) woning

Er zijn verschillende redenen om op zoek te gaan naar een andere woning. Jongeren willen op zichzelf gaan wonen, ouders blijven achter in een (te) groot huis. Maar ook kan een relatie op de klippen lopen en dan moet één van de partners de woning verlaten.

In welke situatie u zich ook bevindt, op het Servicepunt kunnen wij u informatie geven en helpen met praktische zaken als het inschrijven voor een sociale huurwoning.

 

Ik zoek een huurwoning

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning dient u ingeschreven te staan bij Woningnet. Inschrijven kan online via  www.woningnetregioutrecht.nl. Om ingeschreven te staan moet u een e-mail adres hebben. Dit kunt u gratis aanmaken (Gmail, Hotmail). Wanneer u dit te ingewikkeld vind, vraag dan of u het e-mailadres van uw (klein-) kind mag gebruiken.  

Wanneer een huurwoning vrijkomt, wordt deze meteen op de website gezet. De woning staat vijf dagen op internet, dus het is verstandig regelmatig (twee keer per week) de website te bezoeken. 

Ik moet met spoed verhuizen

Wanneer u door omstandigheden snel naar een andere woning moet verhuizen, kunt u voor een sociale huurwoning urgentie aanvragen. Hiermee krijgt u voorrang wanneer u reageert op een huurwoning. Urgentie wordt alleen verstrekt in zeer uitzonderlijke gevallen. Zo moet u uw huisvestingsprobleem niet zelf op kunnen lossen en moet u buiten uw schuld in de problemen gekomen zijn. Het aanvragen van urgentie kost € 150,- ongeacht of de urgentie wordt toegekend of niet.
Op de website van Het Vierde Huis vindt meer informatie over het aanvragen van urgentie. U ziet daar dat u eerst een afspraak moet maken voor een kansadviesgesprek. In dit gesprek wordt uw situatie besproken. Daarna kunt u urgentie aanvragen. Binnen acht weken wordt een besluit genomen.  

U kunt ook kijken of er in de vrije sector een passende woning voor u te huur is. Op funda en rooftrack worden huurwoningen aangeboden. Wanneer u in een vrije sector huurwoning woont kunt u ook in aanmerking komen voor huurtoeslag, mits u aan de voorwaarden voldoet. Een andere oplossing is het huren van een kamer of tijdelijk gaan wonen in een recreatiewoning. Ook zijn er diverse websites waarop anti-kraakwoningen worden aangeboden. Hier kunt u vaak snel intrekken en betaalt u een relatief lage huur. Wel gelden voor deze vorm van huren andere regels dan voor 'gewoon' huren.

GroenWest heeft in Vinkeveen en Woerden appartementen te huur voor 'overbruggingshuisvesting'. U mag in deze woningen maximaal zes maanden wonen. De huurprijs is inkomensafhankelijk. 

 

Woningruil

Wanneer u een woning huurt van GroenWest en u wilt ruilen, dan kunt u uw woning aanbieden op de website woningruil.nl. Daar kunt u aangeven wat voor woning u aanbiedt en naar wat voor woning u op zoek bent. Wanneer u wilt gaan ruilen is het verstandig eerst contact op te nemen met GroenWest.

 

Ik wil een huis kopen

Wilt u een huis kopen, maar heeft u niet zo'n groot budget, dan kunt u kijken of u in aanmerking komt voor een Starterslening. Deze lening overbrugt het verschil tussen de koopsom van uw woning en het maximale bedrag dat u bij de bank kunt lenen. De starterslening wordt verleend door de gemeente. 

De hypotheekadviseurs van de Rabobank maken graag tijd voor u voor een (vrijblijvend) gesprek over uw mogelijkheden op de woningmarkt

 

 

Overige onderwerpen binnen deze categorie:

Partners van het Servicepunt:


Gemeente De Ronde Venen
Groenwest
Rabobank