Alle Service op één punt

Ik heb moeite met het huishouden

Valt het huishouden u zwaarder dan vroeger?
Misschien heeft u iets aan deze tips:

  • Doe niet alles op één dag, maar spreid de klussen over de hele week.
  • Ga na of bepaalde klussen wat minder vaak kunnen, de ramen hoeven niet elke week gelapt.

Klik hieronder op de situatie die het meest op u van toepassing is voor meer informatie.

Ik heb moeite met het huishoudelijke werk

Door bijvoorbeeld ziekte, ouderdom of andere ongemakken kunnen huishoudelijke taken te zwaar worden. Dan is hulp in het huishouden gewenst.

Wat kunt u nog wel zelf doen? En waar is hulp bij nodig?

Kijk eerst eens in uw omgeving. Misschien is er een partner, een kind, een nichtje, buurjongen of kennis die (tegen vergoeding) een paar uur per week wil komen helpen. Kijk ook eens in de plaatselijke krant, er bieden zich regelmatig schoonmaak(st)ers aan. Wilt u liever iemand via een organisatie? Thuiszorgaanbieders bieden ook huishoudelijke hulp zonder dat u een indicatie nodig heeft.

Wanneer er geen oplossing is in uw eigen omgeving, kunt u een afspraak maken voor een gesprek op het Servicepunt. Samen bekijken we dan wat nog wel gaat en wat niet meer lukt. Vervolgens bespreken we samen mogelijke oplossingen. In enkele gevallen, als er geen andere oplossingen zijn, komt u misschien in aanmerking voor een WMO-indicatie voor huishoudelijke hulp. Als u deze indicatie krijgt, betaalt u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Op de website van het CAK kunt u berekenen hoe hoog deze bijdrage is.

Huishoudelijke hulp via de WMO kan nooit met spoed worden aangevraagd. Is er acuut hulp nodig, bijvoorbeeld door een ongeluk, kijk dan eerst wat echt nodig is, ramen lappen kan wel een paar weken wachten. Probeer hulp te vinden in uw omgeving of huur particuliere hulp in.

 

Ik kan (tijdelijk) niet zelf koken

Moet u binnenkort een operatie ondergaan waardoor u een tijdje niet zelf voor uw warme maaltijd kan zorgen? Kook dan nu al grotere hoeveelheden, zodat u een portie kunt invriezen voor de periode dat u niet kunt koken. Kant- en klare maaltijden zijn te koop bij supermarkten, maar ook bij de groenteman of slager. Verder zijn er verschillende restaurants in De Ronde Venen die een bezorgdienst hebben. Moet u langere tijd overbruggen, dan is er de mogelijkheid gebruik te maken van de maaltijdvoorziening van Tympaan-de Baat of cateringbedrijf ’t Oventje.

 

Ik ben het overzicht kwijt

  • Overziet u het huishouden niet meer? Maak een schema waarop u bijhoudt welke huishoudelijke klusjes er moeten gebeuren en hoe vaak. Als dit ook niet meer helpt kunt u via de WMO hulp krijgen.

  • Bent u het overzicht over uw administratie kwijt? Wij kunnen u aanmelden bij Tympaan-De Baat. Zij hebben vrijwilligers in hen bestand die u kunnen helpen de boel weer op orde te krijgen.

Er moeten wat klusjes in mijn huis/ tuin worden gedaan

De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk een klusbedijf of hovenier inschakelen. Of een handig familielid.

Voor zelfstandig wonende ouderen met een smalle beurs is er de Tuin- en klussendienst van Tympaan-De Baat. Zij doen kleine dingen als het ophangen van een schilderij of lamp, het knippen van de heg of een keertje het gras maaien. De vrijwilligers van de klussendienst komen niet gratis, het uurtarief bedraagt € 6,50 per uur. Uiteraard zijn ook materiaalkosten voor uw rekening.

U kunt ook hulp inroepen via de Buurtverbinding. Op deze website kunt u aangeven waar u hulp bij nodig heeft. Plaatsgenoten kunnen op uw oproep reageren en zo vindt u iemand bij u in de buurt die uw klus klaart. Of dit gratis gebeurt, u hiervoor een vergoeding betaalt of een tegenprestatie levert spreekt u onderling af.

Ook het Diaconaal Platform de Ronde Venen heeft een groep vrijwilligers die kunnen helpen met klussen in en om het huis. 

Ik heb een verstandelijke of lichamelijke beperking

Heeft u moeite met uw huishouden vanwege een verstandelijke of lichamelijke beperking, een autisme spectrum stoornis, een chronische ziekte, niet aangeboren hersenletsel of een ontwikkelingsachterstand, dan komt u wellicht in aanmerking voor ondersteuning van MEE. Dit is een organisatie die als doel heeft mensen met een beperking zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk te laten meedoen in de samenleving. Wanneer u in contact wilt komen met de begeleiders van MEE, neem dan contact op met het Kernteam via telefoonnummer 0297-58 76 00.

MEE ondersteunt u trouwens ook met problemen op het gebied van werken, leren, geldzaken, en regelgeving.

Stichting Sien zorgt er ook voor dat mensen met een verstandelijke beperking volop mee kunnen doen in de samenleving. Sien helpt bij het omgaan van beperkingen en het benutten van kansen. Uitgangspunt is dat ieder mens uniek is, met eigen mogelijkheden en beperkingen. Stichting Sien werkt vanuit een christelijke inspiratie.

Doordat ik mantelzorg kom ik niet aan mijn eigen huishouden toe

Rondeveense mantelzorgers kunnen voor 5 euro per uur gebruik maken van (extra) huishoudelijke ondersteuning. Mantelzorgers kunnen deze ondersteuning inschakelen voor het huishouden van de zorgvrager of voor het eigen huishouden. De gemeente betaalt de rest van de kosten. 
Deze ondersteuning is speciaal voor mantelzorgers die minimaal acht uur per week voor een naaste zorgen die in de Ronde Venen woont. De ondersteuning kan ingezet worden voor het huishouden van de mantelzorg of voor het huishouden van de zorgvrager, dat mag u zelf kiezen. Per vier weken kan maximaal vijf uur ondersteuning gegeven worden. De huishoudelijke hulp kost de mantelzorger 5 euro per uur. De ondersteuning tegen het lagere tarief is mogelijk omdat de gemeente de rest van de kosten voor haar rekening neemt. 

U vraagt de huishoudelijke ondersteuning aan via deze stappen:

  • U registreert zich als mantelzorger bij het Steunpunt Mantelzorg (onderdeel van Stichting Tympaan-De Baat). Dit doet u door een gesprek te voeren met de coördinator van het Steunpunt Mantelzorg. Maak hiervoor een afspraak via telefoonnummer 0297-230 280. 
  • U vraagt de huishoudelijke ondersteuning aan bij het Servicepunt of bij Steunpunt Mantelzorg.
  • U ontvangt een brief waarin staat of u wel of niet in aanmerking komt voor de ondersteuning.
  • Met de brief kunt u naar een zorgaanbieder naar keuze om de huishoudelijke ondersteuning aan te vragen.

 Meer informatie vindt u op de website van de gemeente.

 

 

 

 

Overige onderwerpen binnen deze categorie:

Partners van het Servicepunt:


Gemeente De Ronde Venen
Groenwest
Rabobank