Alle Service op één punt

Ik kan niet meer zelfstandig wonen

Er zijn verschillende oorzaken te bedenken waardoor u niet meer zelfstandig in uw woning kunt blijven wonen. Bijvoorbeeld omdat u de trap niet meer op kunt of omdat u alleen woont en bang bent te vallen. Of doordat u als gevolg van bijvoorbeeld dementie vergeet te eten en uw persoonlijke verzorging verwaarloost. Met hulp(-middelen) thuis kan worden geprobeerd u in uw eigen omgeving te laten wonen, maar er kan een moment komen dat het echt niet langer gaat. Dan moet u naar een verzorgingshuis. 

Ik moet naar een verzorgingshuis

Wanner het thuis echt niet meer gaat, door lichamelijke en/of psychische problemen kan het onvermijdelijk zijn dat u naar een verzorgingshuis moet.  Hier voor heeft u een zogenaamde WLZ-indicatie nodig (Wet Langdurige Zorg). Deze indicatie wordt afgegeven voor het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Vaak kan uw huisarts u helpen de indicatie aante vragen, omdat hij/zij het best op de hoogte is van uw situatie.

Voor het verblijf in een zorginstelling betaalt u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Op deze website kunt u berekenen hoe hoog de eigen bijdrage is.

In Mijdrecht zijn is één verzorgingshuis: Gerardus Majella. In Vinkeveen zijn er twee: Zuiderhof en Maria Oord.

Worden kleine handelingen moeilijker?

Er bestaan verschillende eenvoudige hulpmiddelen die kleine handelingen makkelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan potopeners, grijphulpen en aangepast bestek. Maar ook een sta-op stoel kan uw leven al een stukje minder moeilijk maken.

Kijk voor meer informatie op de website van Medipoint

 

Ik word een dagje ouder en zou daar graag eens met iemand over praten

Wanneer u ouder wordt gaan bepaalde zaken niet meer zo makkelijk. Dit kan komen door lichamelijke problemen of doordat u er alleen voor komt te staan. Wilt u graag op uzelf blijven wonen en bent u 55 jaar of ouder? Misschien is een bezoek van een sociaal werker dan een goed idee. Zij geeft informatie, advies, ondersteuning en begeleiding aan ouderen, op het gebied van wonen, welzijn, zorg en/of vervoer.

Ik ondervind beperkingen in mijn woning

Ondervindt u problemen in uw woning als gevolg van een ziekte of andere beperking? Misschien komt u in aanmerking voor een voorziening via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Denk hierbij bijvoorbeeld aan een traplift of een verhoogd toilet. Wanneer u wilt weten of u via de WMO een aanpassing aan uw woning kunt laten plegen, neem dan contact op met het Servicepunt. Wij nemen dan uitgebreid de tijd om met u de problemen waar u tegenaan loopt in kaart te brengen en de juiste oplossing te vinden.

Voor woonvoorzieningen geldt een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Op de website van het CAK kunt u berekenen wat de bijdrage voor u is. Misschien blijkt het wel voordeliger voor u te zijn om de aanpassing zelf te betalen.

Het maakt voor woningaanpassingen via de WMO niet uit of u in een huur- of een koopwoning woont.

Kleine aanpassingen zoals bijvoorbeeld steunen aan de wand in het toilet of in de badkamer komen voor uw eigen rekening. Kijk in de bouwmarkt of u kunt vinden wat u zoekt. Op het Servicepunt kunnen wij u misschien ook helpen

Ik voel me onveilig in huis en val wel eens

Personenalarmering kan in dit geval een uitkomst zijn. U krijgt dan een kastje in uw woning en een alarmknop die u om uw hals of pols draagt. Bij onraad of wanneer u gevallen bent drukt u op de knop en er wordt een door u aangewezen contactpersoon gebeld. Heeft u alarmering met een medische indicatie (op verzoek van arts), dan betaalt uw zorgverzekeraar vaak een deel van de kosten.

Wilt u bij alarm meteen een professionele zorgverlener bij u hebben, dan kunt u een beroep doen op de 24-uurs alarmopvolging van Careyn. Hiervoor moet wel een sleutelkluisje bij de voordeur worden geïnstalleerd (tenzij iemand anders, bijv. de partner de deur open kan doen).

Bewoners van diverse seniorenwoningen in Mijdrecht en Wilnis kunnen alarmopvolging krijgen via de Zonnehuisgroep Amstelland.

Ik ben op zoek naar een aanleunwoning

In het centrum van Mijdrecht zijn 90 appartementen (De Kom) waar u zelfstandig kunt wonen maar wel gebruik kunt maken van voorzieningen van Zonnehuisgroep Amstelland. Deze woningen worden aangeboden via woningnet. Om in aanmerking te komen voor zo'n appartement moet u dus wel ingeschreven staan als woningzoekende.

 

 

Overige onderwerpen binnen deze categorie:

Partners van het Servicepunt:


Gemeente De Ronde Venen
Groenwest
Rabobank