Alle Service op één punt

Ik ben mantelzorger

Zorgt u langdurig voor een zieke partner, gehandicapt kind, vader of moeder, goede vriend(in) of buur? Dan bent u mantelzorger.

Mantelzorger wordt je vaak zomaar, je kiest er niet voor. Het zorgen voor een chronisch zieke of gehandicapte naaste kan veel voldoening geven. Tegelijkertijd kan het ook zwaar zijn om die hulp te bieden.

Steunpunt Mantelzorg

Het Steunpunt Mantelzorg van Tympaan-De Baat is het informatiepunt omtrent mantelzorg en biedt u ondersteuning zodat u de zorg kunt (blijven) combineren met uw eigen leven. Bijvoorbeeld door het organiseren van cursussen, lotgenoten- en informatiebijeenkomsten. Ook verstuurt het Steunpunt regelmatig een nieuwsbrief. Het is ook mogelijk een persoonlijk gesprek aan te vragen.

Waardering: De Ronde Venen Pas

Voor u is het wellicht vanzelfsprekend dat u voor een ander zorgt. Toch verdient dat waardering! De gemeente De Ronde Venen geeft ieder jaar rondom de landelijke Dag van de Mantelzorg (in november) een bedankje aan mantelzorgers die zorgen voor een inwoner van de gemeente. De mantelzorgers ontvangen "De Ronde Venen Pas" met daarop een bedrag van € 50,-. Dit is een lokale cadeaupas te besteden bij aangesloten winkeliers.

Wanneer u voor deze pas in aanmerking wilt komen kunt u zich hier (gratis) inschrijven bij het Steunpunt Mantelzorg.

Huishoudelijke ondersteuning voor mantelzorgers

Rondeveense mantelzorgers kunnen voor 5 euro per uur gebruik maken van (extra) huishoudelijke ondersteuning. Zij kunnen deze ondersteuning inschakelen voor het huishouden  van zichzelf, of voor de persoon waar zij mantelzorger voor zijn.

De huishoudelijke ondersteuning is voor mantelzorgers die minimaal acht uur per week voor een naaste zorgen die in De Ronde Venen woont met een minimum tijdsduur van 3 maanden of langer. Per vier weken kan maximaal vijf uur ondersteuning gegeven worden. De mantelzorger betaalt vijf euro per uur. Dit lage tarief is mogelijk omdat de gemeente de rest van de kosten voor haar rekening neemt.

Aanmelden als mantelzorger kunt u hier, wanneer u nog niet bent geregistreerd als mantelzorger moet u dit eerst doen.

Aanmelden voor mantelzorg Huishoudelijke Hulp kan hier. U dient in te loggen met uw DigiD.

Kunt u dit niet zelf. Kom dan met langs bij het Servicepunt. Wij kunnen u helpen.

Heeft u al een DigiD? Zorg dan dat u uw inloggegevens weet.

 

Andere organisaties voor mantelzorg

De Mantelzorglijn, bereikbaar tussen 9.00 - 16.00 uur voor informatie, ondersteuning of een luisterend oor. Tel 0900-2020496 (0,10 p.m). Voor emotionele ondersteuning kunt u buiten vaste werktijden bellen met de SOS telefonische Hulpdienst 0900-0767.

Mezzo is de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerswerk. Hier kunt u terecht voor advies, informatie en ondersteuning. Voor 10 euro per jaar kunt u lid worden van Mezzo en biedt de vereniging extra's zoals sociaaljuridische ondersteuning.

Overige onderwerpen binnen deze categorie:

Partners van het Servicepunt:


Gemeente De Ronde Venen
Groenwest
Rabobank