Alle Service op één punt

Vraag & antwoord

Klik hieronder op de vraag om het antwoord te zien


Wonen & Leefomgeving

Hoe kom ik aan een huurwoning in De Ronde Venen?

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet u ingeschreven staan bij woningnet. U kunt zich inschrijven zodra u 18 jaar wordt.

Er is een schilderijtje van de muur gevallen....

Heeft u niemand in uw omgeving, dan zijn er vrijwilligers die voor dit soort kleine klusjes kunnen worden ingeschakeld. Zij werken tegen een kleine vergoeding. Meld uw probleem op het Servicepunt, dan zoeken wij geschikte hulp.

Waar vind ik zakken voor de plasticinzameling?

Op alle Servicepunten in De Ronde Venen kunt u de zakken gratis afhalen.

Ik wil geen reclamefolders meer in de bus!

Op de Servicepunten kunt u terecht voor JA/NEE en NEE/NEE Stickers. Ze zijn gratis af te halen.


Ontmoeting & ontspanning

Ik wil vrijwilligerswerk gaan doen

Stichting Tympaan-De Baat heeft een uitgebreide vrijwilligersvacaturebank waarin allerlei organisaties hun vacatures hebben staan. 

Ik heb zo weinig contact met mijn buurtgenoten

In Mijdrecht, Wilnis, Vinkeveen en de Hoef zijn Buurtkamers. Hier kunt u binnenlopen voor een kopje koffie, een spelletje of gewoon voor een praatje. In Mijdrecht bestaat ook de mogelijkheid om op dinsdag en donderdag gezamenlijk te eten.

Waar kan ik sporten ondanks mijn beperking?

Op de website unieksporten.nl kunt u aangeven waar u woont, welke sport u wilt beoefenen en wat voor soort beperking u heeft. Het zal u verbazen hoeveel mogelijkheden er zijn!

Ik vind het moeilijk een officieel gesprek te voeren

Bijvoorbeeld met iemand van het UWV of de gemeente. In dit geval kunt u een beroep doen op de cliëntondersteuning van MEE.

MEE heeft veel ervaring in de ondersteuning van kwetsbare mensen. De werkwijze van MEE kenmerkt zich door het vergroten van de eigen kracht. in deze folder vindt u meer informatie.


Zorg & Gezondheid

Ik heb hulp nodig met het huishouden

Hulp in de huishouding is het snelst te regelen door in uw omgeving te kijken. Is er niet een (klein)dochter die even bij kan springen? Anders is particuliere hulp in te huren. Huishoudelijke hulp via de WMO kan nooit met spoed worden geregeld.

Ik ben geopereerd en heb tijdelijk krukken nodig

Bij Medipoint kunt u krukken lenen wanneer u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Is dit niet het geval, dan kunt u krukken huren of kopen.

Ik moet wel eens naar het ziekenhuis en heb niet altijd vervoer.

U kunt zich aanmelden bij ANWB Automaatje. U kunt dan een beroep doen op vrijwilligers die u met hun eigen auto naar het ziekenhuis brengen. Hiervoor betaalt u een vergoeding van 30 cent per kilometer.
Voor meer informatie en een inschrijfformulier kunt u contact opnemen met het Servicepunt.


Werk & inkomen

Mijn Rabobankpas is geblokkeerd

Op het kantoor aan Bozenhoven in Mijdrecht kan uw pas worden gedeblokkeerd. Hiervoor moet u een geldig legitimatiebewijs meenemen.

Ik kan niet internetbankieren

Kunt u het niet omdat u geen computer heeft? Op de Servicepunten kunt u gebruik maken van de klantcomputers.

Weet u niet hoe het moet? Wij kunnen u helpen als u bankiert bij de Rabobank.

Ik heb een brief gekregen die ik niet begrijp

Op het Servicepunt kunnen wij u altijd helpen brieven te lezen. Maar waarom begrijpt u de brief niet? Is uw kennis van de Nederlandse taal niet voldoende of is ergens een misverstand ontstaan? Misschien bent u meer geholpen met een taalmaatje of iemand die u helpt met uw administratie

Ik ben m'n baan kwijt, hoe kom ik aan geld?

Wanneer u heeft gewerkt heeft u meestal recht op een WW uitkering. Deze vraagt u aan via internet. Heeft u geen internet? Bij ons kunt u gebruik maken van de klantcomputers. 

Waar kan ik contant geld storten?

In de Rabobank aan Bozenhoven in Mijdrecht is een geldstortautomaat.

Ik wil een bezwaarschrift indienen

Op het Servicepunt schrijven wij geen bezwaarschriften. Wij verwijzen u naar de Rechtswinkel of het Juridisch Loket. Heeft u een opzetje nodig, kijk dan eens op deze website.

 


Opgroeien, opvoeden en relaties

Ik wil scheiden, hoe pak ik dat aan?

U moet aan veel dingen denken: waar vind ik onderdak, hoe kom ik aan inkomen? Als er kinderen in het spel zijn wordt het extra gecompliceerd. Op het Servicepunt kunnen wij u niet helpen met juridische procedures. Gratis juridisch advies vindt u bij het Juridisch Loket, telefoon 0900-8020.

Mijn ex betaalt geen alimentatie. Kan dat zomaar?

Wanneer u recht heeft op (partner-) alimentatie maar uw ex weigert te betalen, dan kunt u het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) inschakelen. Het LBIO is een overheidsinstelling.

Mijn (al wat ouder) kind dreigt tussen wal en schip te raken

Jongeren die tussen wal en schip dreigen te raken kunnen veel baat hebben bij werkzaamheden in de natuur. Ze krijgen bij Stichting Groen en Doen in Abcoude weer structuur in hun leven en ontwikkelen zich op verschillende gebieden. Dit helpt ze niet alleen bij het vinden van een baan of opleiding, maar is ook goed voor hun zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Ik heb zoveel mooie herinneringen die ik wil bewaren voor mijn (klein-)kinderen

Bent u 75 jaar of ouder en wilt u uw verhaal toevertrouwen aan papier, maar bent u niet in staat dit zelf te doen dan kan Tympaan-De Baat u hierbij helpen. De vrijwilligers van Tympaan-De Baat zijn bevlogen schrijvers die u de mogelijkheid bieden om uw levensverhaal vast te laten leggen in een levensboek.

Het levensboek is een boek over úw leven; over belangrijke gebeurtenissen, afgewisseld met het alledaagse uit vroeger tijden. Zo gaan uw verhalen in ieder geval niet verloren!

Voor meer informatie en/of aanmelden kunt u contact opnemen met Nel Verhoek, Sociaal Werker. Per email: n.verhoek@stdb.nl of per telefoon: (0297) 230 280


Mobiliteit en vervoer

Hoe kom ik aan een gehandicaptenparkeerkaart?

Een gehandicaptenparkeerkaart wordt verstrekt door de gemeente, mits u ervoor in aanmerking komt. Op de Servicepunten kunt u een aanvraagformulier ophalen. Ook kunnen wij u helpen met invullen. 

Wat is Valys nu eigenlijk?

Wanneer u een WMO-indicatie heeft voor het gebruik van de Regiotaxi, dan kunt u met Valys reizen buiten het gebied dat de Regiotaxi bestrijkt. U kunt ook gebruik maken van Valys als u een bewijs heeft van de gemeente dat u recht heeft op een Wmo rolstoel of -scootmobiel, wanneer u in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart of van een OV-Begeleiderskaart.

Partners van het Servicepunt:


Gemeente De Ronde Venen
Groenwest
Rabobank