Gemeente: compensatie energiekosten 2022

Energietoeslag / energie compensatie 2022

De prijzen van energie zijn afgelopen maanden hard gestegen. U krijgt te maken met nieuwe hoge prijzen als uw energiecontract afloopt of als u een variabel tarief heeft. Daarom heeft het kabinet besloten om mensen met een laag inkomen te compenseren.

Huishoudens met een laag inkomen (tot 120% van het minimum) ontvangen een extra tegemoetkoming van de regering: de energietoeslag. 
Het gaat om een bedrag van € 1.300 voor hoge energiekosten. Dit bedrag is per huishouden.
Met dit extra geld kunt u een deel van de gestegen energiekosten betalen.

Wie krijgt de energietoeslag automatisch?
In de volgende situaties krijgt u het bedrag van 1.300 euro automatisch in drie termijnen op uw rekening in mei 2022 en in september 2022 en in november 2022.

  • U heeft een bijstandsuitkering.
  • U heeft een Bbz-uitkering.
  • U heeft een IOAW- of IOAZ-uitkering
  • U heeft een collectieve ziektekostenverzekering van de gemeente
  • U ontvangt een individuele inkomenstoeslag.
  • U ontvangt een AIO-aanvulling van de Sociale Verzekeringsbank

Voor inwoners die Aio ontvangen geldt dat we het bedrag zo spoedig mogelijk overmaken nadat we de gegevens van de SVB hebben ontvangen.

Zelf energietoeslag aanvragen
Heeft u een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm? Dan kunt u zelf een aanvraag doen. Het digitale aanvraagformulier kunt u vinden op de website van de gemeente. Daar leest u ook de voorwaarden en uitleg over het inkomen.

U hoeft bij uw aanvraag geen bewijs mee te sturen dat uw energiekosten zijn gestegen. 

Als u in aanmerking komt voor de energietoeslag heeft dit geen gevolgen voor de hoogte van de toeslagen die u ontvangt, bijvoorbeeld de huurslag, de zorgtoeslag, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Ook heeft het geen gevolgen voor de hoogte van de eigen (inkomensafhankelijke) bijdrage in de zorg.

Het totaalbedrag is dus € 1.300,-. Heeft u al een aanvraag ingediend, of heeft u de energietoeslag van 800 euro al uitgekeerd gekregen, dan hoeft u niets te doen. U krijgt de extra energietoeslag automatisch uitbetaald. 

Aanvraag gedaan na 1 november 2022: de 1.300 euro wordt in 1 keer uitbetaald in dec 2022

Energiebesparen
Wilt u besparen op uw energiekosten en bijdragen aan een beter klimaat? Kijk dan op https://energieke-rondeveners.nl/ voor tips en meer informatie; Vraag een gratis warmtescan en adviesgesprek aan of stel uw vragen aan de energiecoach op een van de locaties van het energieloket. 

Geldzorgen
Heeft u geldproblemen of maakt u zich zorgen over geld? Neem dan contact op met het Geldpunt. Het Geldpunt is gevestigd in de Trekvogel, Karekiet 49 Mijdrecht. U kunt een afspraak maken via telefoonnummer 0297 587600. Voor meer informatie klik hier  

zie voor meer informatie de website van de gemeente, klik hier.

 

 

Bespaar op jouw energiekosten! 

Je hebt het misschien al wel gehoord: de prijzen van energie stijgen. Dat kan betekenen dat je flink meer moet betalen voor gas en elektra. Maar wat kun je doen om je kosten toch zo laag mogelijk te houden? 

Op de vergelijkingssite www.gezondverzekerd.nl/goedkope-energie geeft Gezondverzekerd.nl - Goedkope energie tips en informatie om jouw energiekosten te verlagen. Maar je vindt hier ook informatie over jouw energiecontract. Is deze nog het meest voordelig? Of is het verstandig om over te stappen? Gezondverzekerd.nl - Goedkope energie geeft je persoonlijk advies! 

Voordelen van Goedkope energie
Gezondverzekerd.nl - Goedkope energie biedt samen met een aantal energieleveranciers goedkopere energiecontracten. Een uniek aanbod tegen de laagste prijzen. Stap je over via www.gezondverzekerd.nl/goedkope-energie, dan krijg je de volgende voordelen: 

  • Je betaalt nooit borg en wordt altijd direct geaccepteerd.
  • Je ontvangt de goedkoopste prijs per aanbieder. We hebben speciale afspraken gemaakt met deze energieleveranciers.
  • De eventuele overstapboete staat binnen een week op je rekening. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
  • Je krijgt altijd groene energie.

Wel of niet overstappen
Overstappen is niet altijd nodig. Heb je bijvoorbeeld een vast energiecontract? Dan is de kans groot dat overstappen niet voordeliger is. Voor een variabel contract kan dat wel zo zijn. Goedkope energie helpt je met het beste advies voor jouw situatie.  

 

Online gesprek
Ook kun je je aanmelden voor een online gesprek met een energiecoach. Onze energiecoach helpt je tijdens een telefoongesprek of via de chat. Samen kijken jullie hoe je kunt besparen op jouw energiekosten en of je wel of niet moet overstappen. Ga dus naar www.gezondverzekerd.nl/goedkope-energie en kijk hoe jij het beste kunt besparen op jouw energiekosten. Heb je nog vragen? Bel dan naar 085 303 5389. 

 sociaaldomein@derondevenen.nl

Ga naar de website...


2022 Beleidsregels gemeente inzake energie compensatie

Toelatingsvoorwaarden

Gezinsinkomen tot 120% van de bijstandsnorm.

Is uw energierekening hoog en komt u in betalingsproblemen dan is er nog de mogelijkheid om bijzonder bijstand aan te vragen.
zie werkproces: bijzondere bijstand

Kosten en vergoeding

 De energietoeslag wordt overgemaakt op 1 rekening van het huishouden en wordt niet gesplitst met de kostendeler. 

Aanvraag procedure

Digitaal via de website van de gemeente. klik hier.