Alzheimer / Dementie

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Maar liefst 70% van alle mensen met dementie heeft Alzheimer. Iemand met Alzheimer krijgt problemen met het geheugen. Naarmate de ziekte erger wordt, krijgt iemand steeds meer moeite met dagelijkse vaardigheden.

U kunt zich aanmelden voor trainingen over dementie in De Ronde Venen vanuit het project Samen Dementievriendelijk. 

In de bijeenkomst is allereerst aandacht voor kennis over dementie en bijvoorbeeld hoe je dementie kunt herkennen. Daarna worden situaties uit de praktijk nagespeeld, gericht op alledaagse situaties om te laten zien hoe je goed kunt omgaan met mensen met dementie. Tenslotte wordt besproken hoe het geleerde kan worden toegepast in de dagelijkse praktijk. 

Zie voor meer informatie:https://gemeente.derondevenen.nl/Wonen_en_leven/Zorg_en_ondersteuning/Zorgen_voor_iemand/Dementievriendelijk

Voor iedereen die te maken heeft met Alzheimer kunt u ook terecht bij het Alzheimer Café in Vinkeveen en Abcoude. 
Zie voor meer informatie: https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/westelijk-utrecht/alzheimer-cafe-vinkeveen 
en 
https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/westelijk-utrecht/alzheimer-cafe-abcoude

Aanmeldingen voor de trainingen Dementievriendelijk kunnen uitsluitend per e-mail worden gedaan: c.flantua@alzheimervrijwilligers.nl

Zorg je voor iemand met dementie of heb je vragen over dementie, dan kun je een Alzheimer Café bezoeken. In De Ronde Venen hebben wordt deze bijeenkomst georganiseerd in Vinkeveen en in Abcoude. Het Alzheimer Café is er voor iedereen die vragen heeft over dementie, of je nu jong of oud bent, ouder of kind, familie of buur. De vaste groep vrijwilligers staat klaar om u te ontvangen met een kop koffie en elke keer wordt een dementie-onderwerp besproken. 
Bijvoorbeeld: Wat is het verschil tussen dementie en vergeetachtigheid. Je bent van harte welkom, aanmelden hoeft niet, de bijeenkomst is gratis. Het eerste Alzheimer Café verwachten wij vanaf september weer te mogen organiseren (in verband met Corona). 
Kun je niet wachten met je vragen tot een Alzheimer Café, bel dan met een dementieconsulente of casemanager dementie van Careyn of ZonneHuisGroepAmstelland of met het Servicepunt of Mantelzorg De Ronde Venen. 

Dementie raakt ons allemaal. Een op de vijf mensen krijgt dementie. Rondom elke persoon met dementie staan drie mantelzorgers. De kans is dus groot dat je in je omgeving iemand kent die hiermee te maken heeft.

Iedereen kan op zijn eigen manier een steentje bijdragen om het leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers aangenamer te maken. Maar wat kun je als buurtbewoner voor je omgeving doen? Of als ondernemer?

Informatie over dementie en online trainingen 'omgaan met dementie' vind je op: www.samendementievriendelijk.nl

Tips en informatie om een mantelzorger van iemand met dementie te ondersteunen www.dementie.nl

Toelatingsvoorwaarden

Voor het regelen van zorg en ondersteuning is in de meeste gevallen een diagnose nodig.

 

Kosten en vergoeding

Gratis
Dementieconsulent of Casemanager Dementie wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering.

Aanvraag procedure

Wilt u weten welke consulenten in de Gemeente De Ronde Venen werkzaam zijn, neem dan contact op met het Servicepunt via telefoonnummer 0297-587600.