Toeslagen: Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Deze toeslag is beschikbaar voor ouders die werken of studeren. Ouders dienen hiervoor zelf een aanvraag te doen..

Per 1 januari 2018 ziet de Belastingdienst peuterspeelzalen ook als kinderdagverblijf.

LET OP: geef wijzigingen op tijd door, zie voor meer informatie mijntoeslagen.nl

 

0800 - 0543 (gratis)

Ga naar de website...

Toelatingsvoorwaarden

Om kinderopvangtoeslag te krijgen, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. O.a. het gezamenlijk inkomen, het soort kinderopvang, het aantal opvanguren.
Mogelijk recht op kinderopvangtoeslag? Doe hier een proefberekening.

Let op: maak gebruik van een goedgekeurde dagopvang/bso/gastouder. Dit kunt u checken in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). - Zorg voor een contract met LRK nummer

Een andere bijzondere situatie is als je stopt met werken of (gedeeltelijk) werkloos raakt. Als je kind nog naar de kinderopvang gaat, heb je nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag. Ga je binnen deze 3 maanden niet opnieuw aan het werk of naar school, dan heb je na de 3 maanden geen recht meer op kinderopvangtoeslag. Je moet de toeslag dan stopzetten. Dit geldt ook als je toeslagpartner geen werk meer heeft.

Kosten en vergoeding

De kinderopvangtoeslag wordt in maandelijkse termijnen uitgekeerd.

  • U betaalt voor kinderopvang altijd een eigen bijdrage.
  • Gaat uw kind meer uren naar de kinderopvang dan het maximum wat is vastgesteld door de belastingdienst dan betaalt u deze extra uren ALTIJD zelf.

Aanvraag procedure

Aanvraag kinderopvangtoeslag gaat via de Belastingdienst. De aanvraag kan digitaal worden aangevraagd met behulp van de DigiD. Het servicepunt kan ondersteunen bij het aanvragen van een DidiD-inlogkode.
 

De medewerkers van het Geldpunt kunnen u ondersteunen bij de digitale aanvraag. 

De belastingvrijwilligers van Tympaan de Baat kunnen u ondersteunen bij de digitale aanvraag.

Neem voor hulp contact op met het Servicepunt.