Als u een psychische klachten heeft, dan kunt u bij Altrecht terecht voor specialistische behandeling. Geestelijke gezondheidszorg wordt ook verleend door de huisarts of de basis GGZ. Pas als deze hulp niet voldoende is, kunt u bij Altrecht (verder) behandeld worden. Altrecht is er dus voor de ingewikkelde problematiek die meestal invloed heeft op verschillende levensgebieden, zoals wonen, werken, leren en sociale contacten.
Wanneer u denkt psychologische hulp nodig te hebben, kunt u contact opnemen met de huisarts. De psycholoog in de regio werkt nauw samen met de huisarts en de praktijkondersteuner GGZ. De hulp die hij/zij biedt geldt voor de meest voorkomende klachten.
De reclassering helpt ex-gedetineerden bij de terugkeer naar de maatschappij.
Zit uw gevangenisstraf er (bijna) op? De gemeente waar u gaat wonen, is verantwoordelijk voor de nazorg na uw detentie. Uw gemeente kan de reclassering vragen daarbij te ondersteunen. Ook in de gevangenis is de reclassering meestal al betrokken bij uw terugkeer in de maatschappij.
Zie voor meer informatie: https://www.reclassering.nl/ik-moet-naar-de-reclassering/uit-de-gevangenis
Een andere ondersteunende organisatie voor ex-gedetineerden is Exodus.
In De Ronde Venen zijn de volgende huisartsen:
Alle kinderen in Nederland hebben tot 18 jaar recht op jeugdgezondheidszorg (JGZ). De JGZ doet dit door op het consultatiebureau, op school of thuis ouders en kinderen te zien en te spreken. De JGZ volgt de groei en de lichamelijke en psychische ontwikkeling van kinderen en beantwoordt vragen van ouders en van jeugdigen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over voeding, over ritme, over zindelijk worden, leefstijl, (lastig) gedrag, relaties, verslaving (ook gamen) enzovoort.
Jongerenwerk de Ronde Venen zet zich in voor jongeren uit de omgeving. Er worden veel activiteiten georganiseerd en er wordt huiswerkbegeleiding gegeven. Naast de activiteiten en huiswerkbegeleiding biedt het jongerenwerk ook dagbesteding aan. Verder zijn de jongerenwerkers van Tympaan-De Baat veel te vinden op straat en inzetbaar om te bemiddelen tussen buurtbewoners en jongeren.
De inloopavonden zijn wekelijks iedere donderdag van 20.00 - 22.00 uur in De Boei in Vinkeveen (Tuinderslaantje, 3645 KT Vinkeveen). Inloop is gratis. Er zijn altijd twee jongerenwerkers aanwezig die de avond begeleiden. In 2019 is het Jongerenwerk in samenwerking met politie, gemeente, De Boei en jongeren gestart met de inloop in De Boei na aanleiding van jongerenoverlast in Vinkeveen. Samen is er een plek gerealiseerd waar jongeren kunnen samenkomen. Je kunt er terecht voor een gezellig praatje, om te chillen, informatie over alcohol- en drugs, sexting en (cyber)pesten. Er is verder de mogelijkheid om met vrienden te poolen of te gamen.
Er wordt alcohol en drugsvoorlichting gegeven op locatie. De voorlichting is interactief. Het doel van de voorlichting is het informeren maar met name waarschuwen van de jongeren over bijvoorbeeld de gevaren rondom thema’s als alcohol, roken en drugs, seksualiteit, loverboys, sexting. Het Jongerenwerk licht jongeren voor over actuele thema’s. Het Jongerenwerk maakt gebruik van ervaringsdeskundigen om de voorlichting te versterken. Binnen de voorlichting is ook ruimte voor andere thema’s als volwassenheid en zelfstandigheid en wat hier allemaal bij komt kijken, omgaan met geld en budget gerelateerde trainingen en zingeving en spiritualiteit. Hierbij wordt ook gekeken naar voorlichting, trainingen en workshops richting netwerkpartners en ouders. De voorlichting vindt ook plaats op basisscholen en de middelbare scholen in De Ronde Venen.
Kwadraad helpt je weer om grip te krijgen op je dagelijks leven. We kijken naar je talenten. Niet naar wat niet kan, maar we kijken naar wat wél kan. Met een maatschappelijk werker spreek je over jouw situatie.
Zorg je langdurig voor iemand uit bijvoorbeeld je familie of directe omgeving met een ziekte, beperking of handicap?
Dan ben je 'mantelzorger'.
Er kan veel op je afkomen als je mantelzorger bent. Het kost tijd en energie om de zorg af te stemmen, praktische zaken te regelen en zelf in balans te blijven. Kun je daarbij wel wat steun gebruiken? Dan ben je bij Mantelzorg De Ronde Venen op het juiste adres. Wil je weten waar je bijvoorbeeld terecht kunt voor hulpmiddelen of extra hulp? Wil je even je verhaal kwijt? Of wil je in contact komen met andere mantelzorgers? Wij zijn er voor je.
Maakt u zich zorgen over iemand met verward gedrag? Bijvoorbeeld iemand die ronddoolt op straat, zichzelf vervuilt of wartaal uitslaat?
Neem dan contact op met het Meld- en Adviespunt Bezorgd.
POH-GGZ staat voor praktijkondersteuner huisartsenpraktijk voor geestelijke gezondheidszorg. De POH-GGZ Jeugd en de huisarts werken samen bij het behandelen en begeleiden van kinderen en jongeren (0 –18 jaar) met psychische en (psycho)sociale klachten.
Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling
Veilig Thuis is er voor iedereen die hulp nodig heeft omdat het thuis niet veilig is: kinderen, volwassenen, ouderen, slachtoffers, plegers, familie, buren en andere omstanders. Zij kunnen terecht bij Veilig Thuis voor advies en ondersteuning. Veilig Thuis zet zich in voor een plek die geborgen en vertrouwd moet zijn maar dat nu even niet is. Samen met de cliënt en het gezin werkt Veilig Thuis aan een veilige omgeving door onveilige situaties te doorbreken en mensen in beweging te zetten. Medewerkers van Veilig Thuis kunnen doorverwijzen en toeleiden naar de juiste hulp.
Voor alle complexe vragen op het gebied van zorg en welzijn kunt u een beroep doen op de Kernteams. Deze teams zijn er voor alle inwoners van De Ronde Venen. U kunt bij het Kernteam terecht met vragen over de volgende onderwerpen:
Onze medewerkers zijn u graag van dienst.
Wij zijn bereikbaar op
maandag t/m donderdag van 09:00 – 16:00 uur en
vrijdag van 09:00 – 13:00 uur.