Mantelzorger
Zorg je langer dan drie maanden en/of gemiddeld acht uur per week voor iemand uit bijvoorbeeld je familie of directe omgeving met een ziekte, beperking of handicap? Dan ben je mantelzorger.
Wanneer men problemen ervaart in de woning als gevolg van een medische beperking kan men een melding doen voor een woningaanpassing die medisch noodzakelijk is. De kosten van een aanpassing kunnen hoog zijn. Daarom zal de gemeente eerst onderzoeken of een verhuizing naar een andere woning niet een goedkoper alternatief is. Woont de inwoner in een huurwoning van GroenWest, dan zal de WMO-consulent contact opnemen met GroenWest indien er bijv. een traplift dient te worden aangebracht
Voorbeelden van een woningaanpassing zijn:
tillift, traplift of aanpassing van de douche/badkamer.
De sociaal werker informeert en ondersteunt de inwoners bij het behouden en hervinden van de regie over het eigen leven. Deze ondersteuning richt zich op het verlangen van mensen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Dit gebeurt door persoonsgerichte begeleiding en door activiteiten die worden uitgevoerd door vrijwilligers. De begeleiding is maatwerk, bij de één is kortdurende ondersteuning voldoende, bij de ander is een intensievere begeleiding nodig.
Veel mensen krijgen in hun leven te maken met kanker. En hoewel de vooruitzichten op doorleven met kanker steeds beter worden, heeft de ziekte ingrijpende gevolgen voor alle betrokkenen.
Midden in het Groene Hart biedt Inloophuis 't Anker een ontmoetingsplaats aan iedereen die met kanker in aanraking is gekomen, als patiënt, ex-patiënt, naaste of nabestaande.
Een ankerplaats, waar mensen kunnen zijn zoals ze zijn. Waar je afleiding vindt met bijvoorbeeld yoga, schilderen of zingen in het smartlappenkoor. Waar je kunt praten met mensen die ècht begrijpen waar je het over hebt: de herkenning van lotgenoten. Inloophuis 't Anker staat voor een praatje, ontspanning, warmte en steun.
De inloopuren zijn op dinsdag en donderdag van 10:00-15:00.
Adres: inloophuis 't Anker op de Karekiet 49, te Mijdrecht.
Voor akiviteiten zie de website
Een ontmoetingsplaats voor iedereen die iets meer wil weten over dementie of de ziekte Alzheimer is het laagdrempelige Alzheimercafé in Aboude of Vinkeveen. Voor iedereen, die in werk of privé leven te maken heeft met dementie, geheugenproblemen of de ziekte Alzheimer of gewoon belangstelling heeft voor het onderwerp. Gratis entree, een collectebus aanwezig voor een kleine donatie.
De Alzheimerscafés in Vinkeveen en Abcoude organiseren bijeenkomsten voor iedereen die te maken heeft met dementie. Zie voor meer informatie:
Vinkeveen: Elke 2e woensdag van de maand. Inloop vanaf 19.00 uur.
Abcoude: Elke 4e woensdag van de maanden januari, maart, mei, juli, september en november van 19.30 uur tot 21.00 uur. Inloop vanaf 19.00 uur.
Zorg je langdurig voor iemand uit bijvoorbeeld je familie of directe omgeving met een ziekte, beperking of handicap?
Dan ben je 'mantelzorger'.
Er kan veel op je afkomen als je mantelzorger bent. Het kost tijd en energie om de zorg af te stemmen, praktische zaken te regelen en zelf in balans te blijven. Kun je daarbij wel wat steun gebruiken? Dan ben je bij Mantelzorg De Ronde Venen op het juiste adres. Wil je weten waar je bijvoorbeeld terecht kunt voor hulpmiddelen of extra hulp? Wil je even je verhaal kwijt? Of wil je in contact komen met andere mantelzorgers? Wij zijn er voor je.
Sinds 1 juni 2019 zijn enkele sociale activiteiten van het plaatselijke Rode Kruis onderdeel geworden van Tympaan-de Baat en is de naam veranderd naar: 'Doen! Hart voor ouderen'.
Met veel enthousiasme organiseren vrijwilligers gezellige bijeenkomsten en activiteiten, zoals de telefooncirkel, handwerkgroep, de spelletjesmiddag en huisbezoeken.
Voorbeelden waarin NPV ondersteuning biedt: bezoekje bij eenzaamheid, jongere gezinnen helpen met bijvoorbeeld eten koken als een ouder uitvalt, begeleiding bij een ziekenhuisbezoek, voedselpakketten ophalen, klussen (bv behangen €6 per uur), begeleiden bij boodschappen doen of voor iemand boodschappen doen, tijdens vakanties extra ondersteuning bieden (bv als mantelzorger met vakantie gaat).
Psychiatrische patiënten en dementerenden behoren niet tot de doelgroep van de Nederlandse Patientenvereniging
Bij toekenning door de gemeente van bepaalde voorzieningen kan er gekozen worden tussen zorg in natura (zin) of een persoonsgebondenbudget ( PGB). De gemeente is er volgens de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) toe verplicht die keuze te bieden.
Voor algemene informatie over PGB klik hier.
Voor meer informatie over hoe pgb werkt zie de site van PerSaldo.
De vrijwilligers en stagiairs van Handjehelpen zetten zich in voor kinderen en volwassenen met een beperking of een chronische ziekte die thuis wonen. Zij zijn er ook voor (overbelaste) mantelzorgers. Handjehelpen biedt flexibel vrijwilligerswerk dat past in elke agenda.
Handjehelpen zorgt voor de juiste match tussen een hulpvrager en een vrijwilliger of stagiair. Zij bieden hulp aan kinderen en volwassenen met een chronische ziekte, beperking of gedrag dat om extra zorg en aandacht vraagt.
Verleende diensten:
Vrijwillige thuishulp en mantelzorgondersteuning
Levert intensieve vrijwilligershulp. Vooral 1 op 1 contacten, er wordt een combinatie/match gemaakt tussen hulpvrager en vrijwilliger of stagiair, hieruit kunnen diverse activiteiten voortvloeien.
In principe geen eenmalige klussen, het is vooral gericht op langdurig contact tussen hulpvrager en vrijwilliger.
Voorbeelden: speelhulp, overname zorg (oppashulp), logeerhulp, vakantiehulp, samen er-op-uit, gezelschap, versterken sociaal netwerk, luisterend oor.
Vrijwilliger: Ter ontlasting van de mantelzorger wordt op een door hem of haar (vooraf) aangegeven moment vrijwilligershulp ingezet zodat de mantelzorger even vrij af heeft. Dat kan gaan om een middag per week of per twee weken. Voor acute vervanging is het sneller om iemand uit familie of buurt om hulp te vragen.
Dagbesteding is een vorm van Respijt. Wanneer de zorgvrager naar Dagbesteding is, hoeft de mantelzorger die uren even niet te zorgen.
Logeren Voor maximaal een week per jaar kan een aanvraag Respijtzorg via de Wmo worden gedaan om de mantelzorger te ontlasten. Er moet een duidelijke reden voor zijn.
Buurtzorgpension: indien iemand thuiszorg ontvang, mag hij/zij (met partner) logeren in een Buurtzorgpension in Nederland voor een eigen bijdrage van rond de €20,= per nacht pp. Thuiszorg wordt daar dan ook verzorgd vanuit de basiszorgverzekering. Helaas niet mogelijk bij dementie (dwaalgevaar) ivm open pension.
Tijdelijk verblijf hiervoor kan het zorgpension Woerden worden ingeschakeld. De zorg wordt in samenspraak tussen een (vervangend) huisarts en zorgpension verzorgd. De eigen huisarts wordt op de hoogte gehouden. Begeleiding richt zich op herstel en het herwinnen van de zelfstandigheid, ter voorbereiding op de terugkeer naar huis of ter ontlasting van de mantelzorger.
Eerstelijns verblijf (ELV) of kortdurende zorg Om medische redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen? Dan is een verblijf in een zorginstelling mogelijk een oplossing. Bijvoorbeeld tijdens herstel periode na een behandeling in het ziekenhuis. Of voor zorg tijdens de laatste levensfase.
Een kortdurende opname in een zorginstelling voorkomt een onnodige opname in het ziekenhuis.
De huisarts of de medisch specialist maakt de afweging of degene in aanmerking komt voor een kort verblijf in een zorginstelling. De indicatie is drie maanden geldig.
Neem contact op met uw zorgverzekeraar om te weten welke zorginstellingen bij u in de buurt zijn.
Dagbesteding is gericht op begeleiding van ouderen in groepsverband, gericht op bezigheid en sociaal-recreatieve activiteiten, het bijhouden van vaardigheden; eventueel aangevuld met lichte assistentie bij persoonlijke zorg.
Het dagprogramma is bedoeld voor oudere mensen met sterk verminderde redzaamheid (beperkingen bij zelfregie, persoonlijke zorg). Er is een duidelijke verzorgingsbehoefte en/of begeleidingsbehoefte (waaronder lichte dementie, niet aangeboren hersenletsel).
Het dagprogramma zal bijdragen aan vermindering van sociaal isolement van de betreffende persoon, of aan verlichting van intensieve ondersteuning door mantelzorgers. Deelname aan het dagprogramma kan ook dienen ter overbrugging van een periode tot langdurige opname in een intramurale voorziening.
zie onze regeling voor meer informatie over Zonnehuisgroep.
Als onderdeel van Careyn is Careyn Plus er voor mensen met én zonder zorgondersteuning. Zij bieden services die u helpen bij het dagelijks leven. Hulp bij uw persoonlijke verzorging of het onderhoud van uw huis, maar ook bij de verzorging van een ander. Als u graag uw lichaam vitaal wilt houden of op stap wilt gaan met familie, vriend(inn)en of een groepsreis (met zorg), dan bieden zij vele mogelijkheden. Met uw CareynKaart krijgt u korting op vrijwel het gehele aanbod.
Kortdurend verblijf is een vorm van verzorging die o.a. geleverd wordt in het kader van het ondersteunen van de mantelzorg dan wel de overbrugging van een periode tot een definitieve intramurale opname (gezondheidszorg die gedurende een onafgebroken verblijf van meer dan 24 uur geboden wordt in een zorginstelling) of in geval van herstel na een ziekenhuisopname.
Kortdurend verblijf in het zorgcentrum wordt geboden aan cliënten die daartoe geïndiceerd zijn door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) te IJsselstein dan wel door het zorgkantoor Utrecht als overbruggingszorg voor langdurig verblijf.
In De Ronde Venen zijn heel veel voorzieningen en regelingen voor ouderen. Op het gebied van gezondheidszorg, vrijwilligers die u kunnen helpen, activiteiten voor ouderen, wonen en financiële regelingen voor mensen die het niet zo breed hebben. In de praktijk is gebleken dat veel ouderen hiervan niet of nauwelijks op de hoogte zijn. De vrijwilliger die aan u een bezoek brengt is opgeleid om u hierin wegwijs te maken. Aan de hand van een informatiemap wordt uitgelegd welke voorzieningen en regelingen er zijn. Samen met de vrijwilliger kunt u kijken waar u nu of in de toekomst gebruik van wilt maken.
Daarna wordt aan u een vragenlijst voorgelegd die u samen met de vrijwilliger invult. Uw antwoorden op deze vragen maken duidelijk waaraan u behoefte heeft. Daarmee kunnen de gemeente en Tympaan- De Baat inspelen op wensen van ouderen op het gebied van welzijn, zorg en wonen. Niet in alle gevallen zal meteen aan uw wensen kunnen worden voldaan, maar de gemeente en Tympaan-De Baat gaan hiermee wel aan de slag.
SIEN komt op voor de belangen van mensen met een verstandelijke beperking en hun directe omgeving. Sien helpt, adviseert en informeert bij belangrijke onderwerpen als geld, zorg en participatie. Samen met de leden en vrienden zet deze organisatie zich in voor een samenleving waar mensen met een verstandelijke beperking gewoon kunnen meedoen, net als ieder ander.
U kunt bij Sien terecht voor:
In Nederland zijn zo’n 2,6 miljoen mantelzorgers actief. Mantelzorgers zijn mensen die meer dan acht uur per week of langer dan drie maanden voor iemand zorgt. Dat kan een partner, kind, familielid of vriend zijn.
Mantelzorg.nl biedt informatie en advies voor mensen die mantelzorger zijn.
Er is een mogelijkheid tot het stellen van vragen. Maar ook het delen van ervaringen past bij Mantelzorg.nl.
zie ook Mantelzorg De Ronde Venen onderdeel van Tympaan de Baat
Komt u niet veel meer onder de mensen, en mist u deze contacten? Wordt u een dagje ouder en wat strammer en stijver? Of laat uw geheugen u wel eens in de steek? Dan is een voorziening als de dagbesteding mogelijk iets voor u.
Samen koffie drinken of lunchen bijvoorbeeld. Er zijn verschillende bewegings- en creatieve activiteiten.
De Wet langdurige zorg is er voor mensen (zorgvragers) die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben. Bijvoorbeeld ouderen met vergevorderde dementie of mensen met een ernstige verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking.
Voor meer informatie over aanvragen WLZ indicatie: zie de site van de rijksoverheid.
Heeft u last van lichamelijke klachten, somberheid, stress of angstklachten als gevolg van bijvoorbeeld ingrijpende gebeurtenissen, relatieproblemen of een zieke partner? Dan is de aanpak Welzijn op recept mogelijk iets voor u! Samen met een welzijnscoach kunt u op zoek gaan naar contacten of activiteiten die mogelijk uw leven extra glans gaan geven.
Palliatieve terminale zorg is zorg in de laatste levensfase.
Er zijn verschillende vormen van zorg die in de laatste fase van het leven geboden kunnen worden. Uiteraard gaat dit altijd in overleg met de huisarts.
Deze vorm van zorg dient ook om mantelzorgers van terminale patiënten te ontlasten.
Iedereen in De Ronde Venen moet zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen en zelfstandig kunnen blijven wonen. Daarbij wordt steeds meer verwacht dat inwoners handelen vanuit eigen kracht en zelfregie. Wanneer een voorliggende voorziening geen oplossing is en een individuele voorziening van de gemeente (WMO) de oplossing is dan volgt een informatief gesprek. In zo'n gesprek worden eerst alle voorliggende voorziening met de cliënt besproken.
In De Ronde Venen zijn de volgende welzijnsorganisaties actief:
Veel mensen overwegen pas personenalarmering als het is misgegaan. “Dat heb ik niet nodig”, is vaak de gedachte. Maar het preventief gebruiken van personenalarmering biedt veiligheid. U heeft de zekerheid dat er altijd iemand komt als het nodig is.
Met Careyn Personenalarmering staat u 7 dagen per week, dag en nacht in verbinding met de alarmcentrale. Zij zorgen ervoor dat iemand naar u toe komt. Dat kan één van uw contactpersonen zijn of een professionele hulpverlener.
In geval van een noodsituatie drukt u op de knop van uw hals-, pols- of mobiele zender. Er komt direct een spreek/luister verbinding tot stand met de alarmcentrale. De zorgcentralist weet wie er belt en heeft ook uw (medische) gegevens bij de hand. U kunt precies vertellen wat er aan de hand is. De ernst van uw situatie wordt ingeschat. Vervolgens wordt er gepaste hulp naar u toegestuurd.
EHBD Eerste Hulp Bij Dementie koffer.
Deze koffer zit boordevol informatie boekjes en folders over alles wat met dementie te maken heeft. Info voor jong en oud, hoe om te gaan met dementerende enz.
Onze medewerkers zijn u graag van dienst.
Wij zijn bereikbaar op
maandag t/m donderdag van 09:00 – 16:00 uur en
vrijdag van 09:00 – 13:00 uur.