Zwanger zijn en/of een klein kind hebben: er komen nogal wat nieuwe dingen op je af. Hier een aantal tips waar je vragen kunt stellen of hulp kunt krijgen over/voor kinderen van -9 maanden tot 2 jaar.
Het kan gebeuren dat u ontevreden bent over de hulp die u krijgt. Als u er niet uitkomt met de hulpverlener, kunt u contact opnemen met een vertrouwenspersoon van het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ).
Allereerst luisteren zij naar uw verhaal. Soms helpt dat al. In ieder geval zal de vertrouwenspersoon uw verhaal altijd serieus nemen. U zoekt samen uit wat er aan de hand is.
Als er dingen moeten veranderen, ondersteunt de vertrouwenspersoon u bij de stappen die daarvoor nodig zijn. Van hulp bij brieven of e-mails schrijven tot ondersteuning bij klachtgesprekken. En van uitleg over rechten en plichten tot bemiddeling bij contactherstel.
De vertrouwenspersoon kan ondersteunen met het schrijven van brieven en e-mails, gaat mee naar klachtgesprekken en legt uit wat de rechten en plichten zijn.
Het AKJ is bereikbaar op/per:
Tel.nr 088-5551000
Email: info@akj.nl
Chat via www.akj.nl:
- maandag t/m donderdag van 16.00-20.00 uur
- vrijdag van 15.00 - 17.00 uur.
Als u een psychische klachten heeft, dan kunt u bij Altrecht terecht voor specialistische behandeling. Geestelijke gezondheidszorg wordt ook verleend door de huisarts of de basis GGZ. Pas als deze hulp niet voldoende is, kunt u bij Altrecht (verder) behandeld worden. Altrecht is er dus voor de ingewikkelde problematiek die meestal invloed heeft op verschillende levensgebieden, zoals wonen, werken, leren en sociale contacten.
Meldpunt voor hulp en bemiddeling bij discriminatie of ongelijke behandeling vanwege leeftijd, geslacht, huidskleur, religie, beperking of seksuele gerichtheid. Privacy is gewaarborgd!
U kunt een melding doen van discriminatie bij de afdeling Klachtbehandeling klik hier
De Stevige Stap Training geeft kinderen aan het begin van de brugklasperiode een steuntje in de rug zodat ze met meer zelfvertrouwen die eerste stappen in deze nieuwe en onbekende situatie kunnen zetten.
De deelnemers leren anders omgaan met weerbaarheid en opkomen voor zichzelf door middel van direct toepasbare handvatten. Daarnaast krijgen zij handvatten aangereikt over hoe om te gaan met het plannen en organiseren van het huiswerk.
Start training: mei 2024, locatie Vinkeveen
Klik hier om terug te gaan naar het trainingen overzicht.
Wanneer u denkt psychologische hulp nodig te hebben, kunt u contact opnemen met de huisarts. De psycholoog in de regio werkt nauw samen met de huisarts en de praktijkondersteuner GGZ. De hulp die hij/zij biedt geldt voor de meest voorkomende klachten.
Stichting Kinderfondsen Nederland laat kinderen onder de armoedegrens, kinderen met een beperking en kinderen met een chronische ziekte weer meedoen in de maatschappij. Hiervoor werken wij met drie pijlers: school, sport en vrije tijd. Bij elke pijler organiseren wij activiteiten die bijdragen aan de ontwikkeling van een kind. Dit is mogelijk dankzij de hulp van bedrijven en particulieren.
Een GezinsBuddy is een vertrouwenspersoon voor gezinnen die in de knel zitten. Er zijn gezinnen die kopje onder dreigen te gaan, ondanks het feit dat er regelmatig verschillende hulpverleners over de vloer komen. Een GezinsBuddy schept samen met het gezin orde op zaken. Welke hulp is nodig, welke niet? Daarnaast steekt een GezinsBuddy ook zelf de helpende hand uit, bijvoorbeeld in de vorm van leuke uitjes en activiteiten.
Het Marietje Kessels Project is een preventief weerbaarheidsproject. Dat betekent dat het project niet pas wordt ingezet op het moment dat er een probleem is, maar dat het uitgevoerd kan worden in iedere groep 7 en 8, ter voorkoming van vormen van machtsmisbruik binnen de groep. Daarnaast wordt het project succesvol uitgevoerd in groepen waar een onprettige sfeer heerst en de leerlingen niet volledig zichzelf durven te zijn uit angst voor klasgenoten.
Klik hier om terug te gaan naar het trainingen overzicht.
De vrijwilligers en stagiairs van Handjehelpen zetten zich in voor kinderen en volwassenen met een beperking of een chronische ziekte die thuis wonen. Zij zijn er ook voor (overbelaste) mantelzorgers. Handjehelpen biedt flexibel vrijwilligerswerk dat past in elke agenda.
Handjehelpen zorgt voor de juiste match tussen een hulpvrager en een vrijwilliger of stagiair. Zij bieden hulp aan kinderen en volwassenen met een chronische ziekte, beperking of gedrag dat om extra zorg en aandacht vraagt.
Verleende diensten:
Vrijwillige thuishulp en mantelzorgondersteuning
Levert intensieve vrijwilligershulp. Vooral 1 op 1 contacten, er wordt een combinatie/match gemaakt tussen hulpvrager en vrijwilliger of stagiair, hieruit kunnen diverse activiteiten voortvloeien.
In principe geen eenmalige klussen, het is vooral gericht op langdurig contact tussen hulpvrager en vrijwilliger.
meereizen met ov naar school door stagieres
Voorbeelden: speelhulp, overname zorg (oppashulp), logeerhulp, vakantiehulp, samen er-op-uit, gezelschap, versterken sociaal netwerk, luisterend oor.
Bij dyslexie gaat lezen, spellen en ook zelfs schrijven, gezien de leeftijd en het onderwijsniveau, veel te moeizaam, terwijl een kind wel een gemiddelde intelligentie heeft. Er is alleen sprake van dyslexie als er geen andere oorzaken zijn die de leesproblemen kunnen verklaren. Bij dyslexie kunnen zowel lees- als spellingsproblemen voorkomen, maar deze komen ook los van elkaar voor.
Alle kinderen in Nederland hebben tot 18 jaar recht op jeugdgezondheidszorg (JGZ). De JGZ doet dit door op het consultatiebureau, op school of thuis ouders en kinderen te zien en te spreken. De JGZ volgt de groei en de lichamelijke en psychische ontwikkeling van kinderen en beantwoordt vragen van ouders en van jeugdigen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over voeding, over ritme, over zindelijk worden, leefstijl, (lastig) gedrag, relaties, verslaving (ook gamen) enzovoort.
Kinderen moeten veilig en gezond kunnen opgroeien. Als opgroeien of opvoeden (even) niet goed gaat, kunnen zij en hun ouders of opvoeders jeugd- en opvoedhulp krijgen.
Voor vrijwel elke hulpvraag hebben organisaties voor jeugd- en opvoedhulp een passend aanbod. De hulp kan geboden worden op school, de sportclub of op de kinderopvang. Of thuis, in een pleeggezin, een gezinshuis, in een kleinschalige behandelgroep of in een gesloten instelling. In deeltijd of 24 uur per dag. Individueel of als gezin.
De organisaties betrekken indien nodig andere instanties of hulpaanbieders bij de zorg: scholen, politie, (huis)artsen en/of maatschappelijk werkers. Het doel is altijd om kwetsbare kinderen en jongeren zoveel mogelijk volwaardig mee te laten doen aan de maatschappij.
Jeugd- en opvoedhulp wordt ingekocht door gemeenten.
Huiswerkbegeleiding De Inhaalslag is onderdeel van Jongerenwerk De Ronde Venen. In de bibliotheek in Mijdrecht en bij De Trekvogel (Karekiet 49) wordt er huiswerkbegeleiding gegeven op afspraak. Het doel van Huiswerkbegeleiding De Inhaalslag is tweeledig. Naast het verbeteren van schoolresultaten en daarmee het vergroten van de toekomstkansen is het voor het jongerenwerk ook een manier om voortdurend met de jongere in contact te staan en zo problemen snel te signaleren. De huiswerkbegeleiding is voornamelijk voor leerlingen van groep 6, 7 & 8.
Het Jongerenwerk organiseert regelmatig activiteiten voor jongens en meiden. Het gaat vooral om activiteiten voor jongens of meiden van groep 6, 7 en 8. Er zijn activiteiten specifiek gericht op jongens en meiden, maar ook gemengde activiteiten. Het gaat bijvoorbeeld om sport- en spel, dansen, FIFA 20, schilderen of een film kijken.
Themalessen in groepen (verschillende leeftijdscategorieën). Het gaat om themalessen voor aparte groepen van jongens en meiden. Thema’s die worden behandeld in jongensgroepen zijn o.a. gamen, uitgaan, drugs en groepsdruk. Bij meiden o.a. de thema’s zelfbeeld en identiteit.
Er wordt alcohol en drugsvoorlichting gegeven op locatie. De voorlichting is interactief. Het doel van de voorlichting is het informeren maar met name waarschuwen van de jongeren over bijvoorbeeld de gevaren rondom thema’s als alcohol, roken en drugs, seksualiteit, loverboys, sexting. Het Jongerenwerk licht jongeren voor over actuele thema’s. Het Jongerenwerk maakt gebruik van ervaringsdeskundigen om de voorlichting te versterken. Binnen de voorlichting is ook ruimte voor andere thema’s als volwassenheid en zelfstandigheid en wat hier allemaal bij komt kijken, omgaan met geld en budget gerelateerde trainingen en zingeving en spiritualiteit. Hierbij wordt ook gekeken naar voorlichting, trainingen en workshops richting netwerkpartners en ouders. De voorlichting vindt ook plaats op basisscholen en de middelbare scholen in De Ronde Venen.
In De Ronde Venen zijn de volgende kinderopvangorganisaties:
Voor kinderen die hun hart willen luchten
De kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Bel, chatten of laat een bericht achter op de website. Speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerkers zullen de telefoon, chat of berichten beantwoorden. Zij luisteren naar je.
Kwadraad helpt je weer om grip te krijgen op je dagelijks leven. We kijken naar je talenten. Niet naar wat niet kan, maar we kijken naar wat wél kan. Met een maatschappelijk werker spreek je over jouw situatie.
De MULTIsignaal Verwijsindex is een digitaal systeem waarin professionals uit bijvoorbeeld de jeugdzorg of het onderwijs kunnen aangeven, dat zij betrokken zijn bij uw zoon/dochter. Op deze manier kunnen professionals met elkaar afstemmen om uw kind zo goed mogelijk te helpen.
Heb je als jongere te maken met de Verwijsindex? Hier lees je meer informatie voor jou.
Het pedagogisch bureau heeft tot doel dat ouders/verzorgers met kinderen in de leeftijd tussen 0 en 19 jaar in een zo vroeg mogelijk stadium terecht kunnen met zorgen, vragen en problemen op het gebied van opvoeding, ontwikkeling en het gedrag van kinderen.
Kinderen die een indicatie krijgen voor Speciaal Onderwijs (SO), Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) of Speciale school voor BasisOnderwijs (SBO) zijn veelal aangewezen op verder weg gelegen scholen, omdat deze scholen niet in De Ronde Venen zijn gevestigd.
Ouders kunnen voor de vervoerskosten een tegemoetkoming aanvragen naar de dichtstbijzijnde school in de soort die geïndiceerd wordt, als de school tenminste 6 kilometer van het huisadres vandaan is.
In De Ronde Venen zijn de volgende logopedisten:
Wat doe ik?
Als Beeldend Therapeut verleen ik psychologische hulp waarbij gebruik wordt gemaakt van beeldend vormgeven. Je werkt met allerlei materialen zoals verf, klei, hout, etc. Dit doe je alleen of samen aan de hand van een opdracht. In beeldend werk kun je vaak meer tot uitdrukking brengen dan je met woorden kunt zeggen, doordat je beter contact kunt maken met je gevoelens. De manier waarop je met de materialen omgaat en wat je ermee uitdrukt, zegt iets over jezelf. Wat je bezighoudt wordt zichtbaar.
Ik let erop wat je tot stand brengt en hoe dat proces verloopt. Zo probeer ik verbanden te leggen tussen dit werkproces en de manier waarop je handelt in het dagelijks leven. Door het aanbieden van nieuwe werkwijzen stimuleer ik je om op een andere manier om te gaan met de problematiek. Tevens probeer ik je kwaliteiten te versterken.
POH-GGZ staat voor praktijkondersteuner huisartsenpraktijk voor geestelijke gezondheidszorg. De POH-GGZ Jeugd en de huisarts werken samen bij het behandelen en begeleiden van kinderen en jongeren (0 –18 jaar) met psychische en (psycho)sociale klachten.
Samen werken aan veilig opgroeien en een geweldloos thuis.
Samen Veilig Midden-Nederland
komt in beeld als er zorgen zijn over de veiligheid van een kind of als er sprake is van geweld in de huiselijke sfeer.
Ons werk is breed. Daarom hebben wij ons werk georganiseerd in twee primaire diensten:
Veilig thuis Utrecht:
Het advies- & meldpunt kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling voor de provincie Utrecht. Iedereen kan advies vragen of zorgen melden. Voor meer informatie zie de website.
SAVE Jeugdbescherming komt in beeld als er zorgen zijn over de veiligheid of ontwikkeling van een kind of jongere. In opdracht van de gemeenten in de provincies Utrecht en Flevoland biedt SAVE Jeugdbescherming begeleiding bij preventieve jeugdbescherming in het vrijwillig kader en voert maatregelen uit op het gebied van jeugdbescherming en jeugdreclassering. Voor meer info zie de website.
Wil je direct iemand spreken? Bel dan: 0800-2000
In De Ronde Venen zijn veel scholen, voor basisonderwijs en middelbaar onderwijs. Iedere school heeft zijn eigen cultuur en visie.
De Sta Sterk Training voor het jonge kind is gericht op het vergroten van sociale en weerbare vaardigheden en het omgaan met emoties. Sociale vaardigheid en assertief gedrag wordt aangeleerd. De deelnemers ontwikkelen sociale en weerbare vaardigheden. Hierdoor kunnen zij leren opkomen voor zichzelf en omgaan met anderen op school en elders door middel van direct toepasbare handvatten.
Start training: februari 2024, donderdagochtend, locatie in Vinkeveen
Klik hier om terug te gaan naar het trainingen overzicht.
Stichting Jongeren Actief (SJA) maakt het voor kinderen en jongeren uit gezinnen met kleine inkomens mogelijk om deel te nemen aan leuke activiteiten. Kinderen en jongeren uit De Ronde Venen tot 18 jaar kunnen via SJA lid worden van een sportvereniging of deelnemen aan kunst- en cultuuractiviteiten. Aanmelden ieder (sport) seizoen opnieuw bij de Servicepunten.
Alle kinderen van 4-18 jaar in De Ronde Venen moeten de kans krijgen om mee te (blijven) doen in de samenleving. Wanneer ouders een laag besteedbaar inkomen hebben en er geen geld is voor bijvoorbeeld een schoolreisje, kamp, laptop, kleding of een fiets om met klasgenootjes naar school te fietsen kan een beroep worden gedaan op Stichting Leergeld De Ronde Venen.
De training Faalangst de baas is gericht op het verminderen van cognitieve, sociale en motorische faalangst. Deelnemers krijgen vaardigheden aangeleerd om zichzelf te kalmeren, te leren ontspannen en op een helpende manier te denken. Bij deze training worden ouders intensief betrokken en indien nodig ook de leerkracht.
Start training: november 2023 locatie Mijdrecht
Klik hier om terug te gaan naar het trainingen overzicht.
Heeft uw kind niet zo veel zelfvertrouwen?
Vindt hij of zij moeilijk aansluiting bij klasgenootjes?
Gaat u scheiden een heeft uw kind het daar moeilijk mee?
Heeft uw kind last van faalangst of moeite voor zichzelf op te komen?
Er worden in onze gemeente diverse trainingen georganiseert voor kinderen van ongeveer 4 tot 12 jaar om het zelfvertrouwen te vergroten of beter met leeftijdgenootjes samen te werken.
Planning voor de trainingen:
Heeft uw peuter of kleuter een taalachterstand? De overheid hecht er grote waarde aan dat kinderen aan de basisschoolperiode beginnen zonder taalachterstand. Hiertoe heeft zij VVE in het leven geroepen. Dan krijgt uw kind mogelijk voorschoolse- of vroegschoolse educatie op de basisschool of kinderopvang waarmee uw kind al spelend de Nederlandse taal leert. Zo kan uw kind de achterstand inhalen en een goede start maken op de basisschool.
Door middel van een groepsgerichte aanpak wordt het probleemoplossend vermogen van de kinderen vergroot, waardoor ze meer grip op hun eigen situatie krijgen en hun zelfvertrouwen en waardering kan groeien
Start training: februari 2024, locatie in Vinkeveen
Klik hier om terug te gaan naar het trainingen overzicht.
In deze training leren deelnemers op een speelse manier sociale vaardigheden aan. Hierdoor zijn ze beter in staat op een plezierige manier contact met leeftijdsgenootjes te maken. De training wordt aangeboden door de pedagoog van Kwadraad en een jeugdverpleegkundige van de GGD.
Start training: mei 2024, locatie in Vinkeveen
Klik hier om terug te gaan naar het trainingen overzicht.
Onze medewerkers zijn u graag van dienst.
Wij zijn bereikbaar op
maandag t/m donderdag van 09:00 – 16:00 uur en
vrijdag van 09:00 – 13:00 uur.
Wij zijn gevestigd in Abcoude, Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis,
voor adressen en aangepaste openingstijden:
zie tabblad vestigingen of klik hier.