Sporten met een beperking of chronische aandoening.
In de provincie Utrecht kunt u altijd aan beweging doen. Regelmatig sporten en bewegen is namelijk niet alleen leuk om te doen, maar levert ook positieve effecten op voor de gezondheid, welzijn en participatie.
Op www.mijnafvalwijzer.nl ziet u wanneer bij u in de buurt uw afval wordt opgehaald. U kunt ook de gratis app Afvalwijzer via de App Store of Play Store of downloaden.
Dat kan bij de afvalbrengstations.
Voor meer informatie over de afvalpas: klik hier
Het kan gebeuren dat u ontevreden bent over de hulp die u krijgt. Als u er niet uitkomt met de hulpverlener, kunt u contact opnemen met een vertrouwenspersoon van het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ).
Allereerst luisteren zij naar uw verhaal. Soms helpt dat al. In ieder geval zal de vertrouwenspersoon uw verhaal altijd serieus nemen. U zoekt samen uit wat er aan de hand is.
Als er dingen moeten veranderen, ondersteunt de vertrouwenspersoon u bij de stappen die daarvoor nodig zijn. Van hulp bij brieven of e-mails schrijven tot ondersteuning bij klachtgesprekken. En van uitleg over rechten en plichten tot bemiddeling bij contactherstel.
De vertrouwenspersoon kan ondersteunen met het schrijven van brieven en e-mails, gaat mee naar klachtgesprekken en legt uit wat de rechten en plichten zijn.
Het AKJ is bereikbaar op/per:
Tel.nr 088-5551000
Email: info@akj.nl
Chat via www.akj.nl:
- maandag t/m donderdag van 16.00-20.00 uur
- vrijdag van 15.00 - 17.00 uur.
Komt u niet veel meer onder de mensen, en mist u deze contacten? Wordt u een dagje ouder en wat strammer en stijver? Of laat uw geheugen u wel eens in de steek? Dan is een voorziening als de dagbesteding mogelijk iets voor u.
Samen koffie drinken of lunchen bijvoorbeeld. Er zijn verschillende bewegings- en creatieve activiteiten.
Als u een psychische klachten heeft, dan kunt u bij Altrecht terecht voor specialistische behandeling. Geestelijke gezondheidszorg wordt ook verleend door de huisarts of de basis GGZ. Pas als deze hulp niet voldoende is, kunt u bij Altrecht (verder) behandeld worden. Altrecht is er dus voor de ingewikkelde problematiek die meestal invloed heeft op verschillende levensgebieden, zoals wonen, werken, leren en sociale contacten.
Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Maar liefst 70% van alle mensen met dementie heeft Alzheimer. Iemand met Alzheimer krijgt problemen met het geheugen. Naarmate de ziekte erger wordt, krijgt iemand steeds meer moeite met dagelijkse vaardigheden.
Geheugenproblemen: Voor iedereen die te maken heeft met geheugenproblemen kunt u terecht bij Dementiezorg De Ronde Venen. Zij organiseren ieder kwartaal een fysieke bijeenkomst, trainingen en workshops. Iedere eerste maandag en dinsdag van de maand is er een inloopspreekuur.
zie de regeling mantelzorg- en dementietrefpunt
Zie voor meer informatie de website van de gemeente.
Voor algemene informatie over Alzheimer kunt u terecht bij op de website www.alzheimernederland.nl.
Samen werken aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat is de missie van Amerpoort.
Amerpoort ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking, zodat zij zoveel mogelijk kunnen participeren in de samenleving en hun eigen leven vormgeven. Een verstandelijke beperking kun je niet zomaar wegpoetsen. Maar je kunt cliënten wél binnen hun vermogen in hun kracht zetten. Dat is waar Amerpoort goed in is.
Diensten van Amerpoort zijn:
- Wonen
- Dagopvang voor kinderen
- Dagbesteding
- Logeren
- Ondersteuning Thuis
- Expertise
- Vrije Tijd
Dagbesteding Herenweg in Vinkeveen richt zich op dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking uit Vinkeveen en omgeving die een intensieve zorgvraag hebben.
Met al uw vragen kunt u terecht bij de medewerkers van de receptie op locatie Nieuwenoord in Baarn.
Telefoonnummer: (035) 647 5555 (24 uur per dag)
In De Ronde Venen zijn de volgende apotheken:
Als onderdeel van Careyn is Careyn Plus er voor mensen met én zonder zorgondersteuning. Zij bieden services die u helpen bij het dagelijks leven. Hulp bij uw persoonlijke verzorging of het onderhoud van uw huis, maar ook bij de verzorging van een ander. Als u graag uw lichaam vitaal wilt houden of op stap wilt gaan met familie, vriend(inn)en of een groepsreis (met zorg), dan bieden zij vele mogelijkheden. Met uw CareynKaart krijgt u korting op vrijwel het gehele aanbod.
De Kom is centraal gelegen in het mooie centrum van Mijdrecht op loopafstand van tal van voorziening, zoals winkels, restaurants en (zorg)faciliteiten. Er is een supermarkt vlak naast De Kom en ook de apotheek en huisarts zijn dichtbij gevestigd. Het complex telt 94 appartementen met een fraai uitzicht over het centrum van Mijdrecht of de Kerkvaart.
De bewoners van het complex zijn senioren. Alle appartementen zijn ingericht en voorbereid om toegankelijkheid, veiligheid, bereikbaarheid en privacy van de bewoners te borgen. Indien gewenst is zorgalarmering beschikbaar. De appartementen zijn hiermee zeer geschikt om comfortabel en zelfstandig te blijven wonen ook als er behoefte is aan zorg.
De Luisterlijn telefoon:
Bellen met onze telefonische hulpdienst kan anoniem, dag en nacht, alle dagen van de week, het hele jaar door. Al meer dan 60 jaar weten mensen de Luisterlijn te vinden. Want praten lucht op. Wanneer je pijn hebt of ergens over piekert; op de momenten dat je je alleen voelt of juist blij. Wij geven je even dat steuntje in de rug. De hulp is vrijblijvend en anoniem.
De Luisterlijn email:
Je wilt je verhaal kwijt. Maar je bent meer een schrijver dan een prater. Of je wilt eerst zelf goed op een rij krijgen waar je precies mee zit. Een e-mail sturen naar de Luisterlijn is dan heel geschikt. Je kunt je verhaal nog eens lezen voor je het naar ons verstuurt. Degene die jouw e-mail leest, formuleert met zorg een reactie terug. Natuurlijk is deze e-mailwisseling bij ons in veilige handen.
Stuur direct een e-mail naar ehulp@deluisterlijn.nl om in contact te komen met één van onze vrijwilligers. Let op: Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor mensen die een luisterend oor zoeken, niet voor algemene informatie of andere zakelijke mededelingen. Voor algemene (informatie)vragen kun je mailen naar info@deluisterlijn.nl.
Ontvang je liever geen bericht op je eigen e-mailadres? Meld je dan aan op de e-hulppagina van de Luisterlijn. Je hoeft hiervoor geen persoonlijke gegevens te gebruiken, zelfs je eigen e-mailadres niet. Je kunt na de aanmelding direct starten met een e-mail aan de Luisterlijn. Met je zelfgekozen gebruikersnaam en wachtwoord kan je daarna steeds inloggen om e-mails van de de Luisterlijnmedewerker te lezen en te beantwoorden.
Wil je liever direct contact, dan kun je beter chatten of bellen.
De Luisterlijn chat:
Chatten is een fijne manier om je hart te luchten. Je kunt rustig je woorden kiezen. Je verhaal wordt aandachtig gelezen. We leven en denken met je mee en samen zoeken we naar manieren om met je probleem of verdriet om te gaan. En na afloop kun je het gesprek nog eens nalezen. De hulp is gratis.
De dierenambulance De Ronde Venen is een dierenvoedselbank begonnen. Hier kunnen mensen die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen, gratis voedsel voor hun huisdier krijgen.
De klanten zijn meestal ook al lid van de gewone voedselbank. Het uitgiftepunt is gevestigd in het thuishonk van de dierenambulance in Wilnis.
Ook voor hulp bij dierenarts kosten kunt terecht bij de dierenambulance.
De dierenambulance werkt samen met Stichting DierenLot.
Met veel enthousiasme organiseren vrijwilligers gezellige bijeenkomsten en activiteiten, zoals de telefooncirkel, handwerkgroep, de spelletjesmiddag en huisbezoeken.
Sinds 1 juni 2019 zijn enkele sociale activiteiten van het plaatselijke Rode Kruis onderdeel geworden van Tympaan-de Baat en is de naam veranderd naar: 'Doen! Hart voor ouderen'.
Wanneer u denkt psychologische hulp nodig te hebben, kunt u contact opnemen met de huisarts. De psycholoog in de regio werkt nauw samen met de huisarts en de praktijkondersteuner GGZ. De hulp die hij/zij biedt geldt voor de meest voorkomende klachten.
De reclassering helpt ex-gedetineerden bij de terugkeer naar de maatschappij.
Zit uw gevangenisstraf er (bijna) op? De gemeente waar u gaat wonen, is verantwoordelijk voor de nazorg na uw detentie. Uw gemeente kan de reclassering vragen daarbij te ondersteunen. Ook in de gevangenis is de reclassering meestal al betrokken bij uw terugkeer in de maatschappij.
Zie voor meer informatie: https://www.reclassering.nl/ik-moet-naar-de-reclassering/uit-de-gevangenis
Een andere ondersteunende organisatie voor ex-gedetineerden is Exodus.
Wanneer men bij financiële problemen geen vergoeding krijgt uit reguliere middelen dan kan een fonds de oplossing zijn.
Er zijn verschillende soorten fondsen:
- Studiefonds
- Fonds voor een voorschot of betaling van te maken kosten. Het betreft noodzakelijke kosten die niet worden vergoed en direct noodzakelijk zijn.
- Fonds voor het geven van goederen in natura. Bijv. babyspullen.
- Fonds voor cadeautjes en uitjes voor kinderen waarvan ouders financiële problemen hebben of in de schuldsanering zitten. Deze kinderen kunnen er dan ook eens een dagje opuit of een cadeautje krijgen met Sint Nicolaas.
Zie voor meer informatie: https://fondsenzoeken.nl/
In De Ronde Venen zijn de volgende fysiotherapiepraktijken:
De vrijwilligers en stagiairs van Handjehelpen zetten zich in voor kinderen en volwassenen met een beperking of een chronische ziekte die thuis wonen. Zij zijn er ook voor (overbelaste) mantelzorgers. Handjehelpen biedt flexibel vrijwilligerswerk dat past in elke agenda.
Handjehelpen zorgt voor de juiste match tussen een hulpvrager en een vrijwilliger of stagiair. Zij bieden hulp aan kinderen en volwassenen met een chronische ziekte, beperking of gedrag dat om extra zorg en aandacht vraagt.
Verleende diensten:
Vrijwillige thuishulp en mantelzorgondersteuning
Levert intensieve vrijwilligershulp. Vooral 1 op 1 contacten, er wordt een combinatie/match gemaakt tussen hulpvrager en vrijwilliger of stagiair, hieruit kunnen diverse activiteiten voortvloeien.
In principe geen eenmalige klussen, het is vooral gericht op langdurig contact tussen hulpvrager en vrijwilliger.
meereizen met ov naar school door stagieres
Voorbeelden: speelhulp, overname zorg (oppashulp), logeerhulp, vakantiehulp, samen er-op-uit, gezelschap, versterken sociaal netwerk, luisterend oor.
In De Ronde Venen zijn de volgende huisartsen:
Wilt u zo lang mogelijk zelfstandig mee blijven doen in de maatschappij en uw huishouden blijven doen? Met een beperking door ouderdom, ziekte of moeilijkheden thuis is dit soms lastig. Als u belemmeringen tegenkomt in uw huishouding, bent u in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing. Wanneer dit niet lukt, kunt u een beroep doen op de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).
Veel mensen krijgen in hun leven te maken met kanker. En hoewel de vooruitzichten op doorleven met kanker steeds beter worden, heeft de ziekte ingrijpende gevolgen voor alle betrokkenen.
Midden in het Groene Hart biedt Inloophuis 't Anker een ontmoetingsplaats aan iedereen die met kanker in aanraking is gekomen, als patiënt, ex-patiënt, naaste of nabestaande.
Een ankerplaats, waar mensen kunnen zijn zoals ze zijn. Waar je afleiding vindt met bijvoorbeeld yoga, schilderen of zingen in het smartlappenkoor. Waar je kunt praten met mensen die ècht begrijpen waar je het over hebt: de herkenning van lotgenoten. Inloophuis 't Anker staat voor een praatje, ontspanning, warmte en steun.
De inloopuren zijn op dinsdag en donderdag van 10:00-15:00.
Adres: inloophuis 't Anker op de Karekiet 49, te Mijdrecht.
Voor aktiviteiten zie de website
Alle kinderen in Nederland hebben tot 18 jaar recht op jeugdgezondheidszorg (JGZ). De JGZ doet dit door op het consultatiebureau, op school of thuis ouders en kinderen te zien en te spreken. De JGZ volgt de groei en de lichamelijke en psychische ontwikkeling van kinderen en beantwoordt vragen van ouders en van jeugdigen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over voeding, over ritme, over zindelijk worden, leefstijl, (lastig) gedrag, relaties, verslaving (ook gamen) enzovoort.
Kinderen moeten veilig en gezond kunnen opgroeien. Als opgroeien of opvoeden (even) niet goed gaat, kunnen zij en hun ouders of opvoeders jeugd- en opvoedhulp krijgen.
Voor vrijwel elke hulpvraag hebben organisaties voor jeugd- en opvoedhulp een passend aanbod. De hulp kan geboden worden op school, de sportclub of op de kinderopvang. Of thuis, in een pleeggezin, een gezinshuis, in een kleinschalige behandelgroep of in een gesloten instelling. In deeltijd of 24 uur per dag. Individueel of als gezin.
De organisaties betrekken indien nodig andere instanties of hulpaanbieders bij de zorg: scholen, politie, (huis)artsen en/of maatschappelijk werkers. Het doel is altijd om kwetsbare kinderen en jongeren zoveel mogelijk volwaardig mee te laten doen aan de maatschappij.
Jeugd- en opvoedhulp wordt ingekocht door gemeenten.
Jongerenwerk de Ronde Venen zet zich in voor jongeren uit de omgeving. Er worden veel activiteiten georganiseerd en er wordt huiswerkbegeleiding gegeven. Naast de activiteiten en huiswerkbegeleiding biedt het jongerenwerk ook dagbesteding aan. Verder zijn de jongerenwerkers van Tympaan-De Baat veel te vinden op straat en inzetbaar om te bemiddelen tussen buurtbewoners en jongeren.
Jongeren kunnen bij het Jongerenwerk terecht voor enkelvoudige hulpvragen en budgetcoaching. De jongerenwerkers kunnen helpen met het op orde brengen van financiën. Wordt het te ingewikkeld dan kunnen zij doorverwijzen naar bijvoorbeeld sociaal raadslieden, die meer expertise hebben. Verder helpt het Jongerenwerk bij enkelvoudige hulpvragen, zoals het maken van een CV, aanmelden voor een opleiding en schrijven van een sollicitatiebrief.
Dagbesteding voor statushouders die in de praktijk willen oefenen met het spreken van de taal of een groter sociaal netwerk willen opbouwen. Dit is op vrijwillige basis. De dagbesteding bestaat bijvoorbeeld uit het helpen in de houtbewerking, fietsenwerkplaats en bij de (sport)activiteiten.
Jongeren die op zoek zijn naar onderdak kunnen terecht bij het Jongerenwerk voor hulp. In veel gevallen gaat het om een crisissituatie. Het Jongerenwerk heeft hierin een bemiddelende functie en kent de juiste instanties. De jongerenwerkers schakelen tussen verschillende instanties en kunnen ook een ondersteunende rol bieden. Zo kan het Jongerenwerk bemiddelen tussen de jongere en het thuisfront en bijvoorbeeld meegaan naar een intakegesprek voor (crisis)opvang.
Leerwerkplaats De Ronde Venen richt zich op alle jongeren in de Ronde Venen die dreigen uit te vallen en/of al uitgevallen zijn op het gebied van werk en onderwijs. Met als doel deze risicojongeren een toekomstperspectief te bieden en te voorkomen dat ze afglijden naar criminaliteit of langdurige hulpverleningstrajecten. Tegelijkertijd wordt er planmatig met het gehele netwerk, verschillende problemen op diverse leefdomeinen aangepakt en mogelijkheden gecreëerd, gebaseerd op de krachten zwaktes van de jongere. De leerwerkplaats biedt begeleiding, dagbesteding, ondersteuning, training en coaching om terug te keren naar school of werk.
Op de nieuwe locatie van het Jongerenwerk De Ronde Venen en Leerwerkplaats De Ronde Venen aan de Karekiet 49 (voormalig O.B.S. De Trekvogel), is een muziekstudio. Samen met de jongeren hebben is er een professionele opnamestudio gerealiseerd, die de mogelijkheid biedt om muziek te maken en op te nemen. De vocal booth en zelfs de computer zijn door de jongeren zelf gebouwd. De studio voldoet aan alle eisen en benodigdheden om professionele muziek te kunnen maken.
Wil je graag een keertje komen kijken of proberen? Plan dan nu een afspraak in, proeflessen zijn gratis. Beats maken, opnemen en produceren/afmixen zijn ook mogelijk onder begeleiding van de meer gevorderde jongeren. Eerst lessen volgen? Er worden ook diverse workshops gegeven in het maken van beats, opnemen van muziek en productie
Er wordt alcohol en drugsvoorlichting gegeven op locatie. De voorlichting is interactief. Het doel van de voorlichting is het informeren maar met name waarschuwen van de jongeren over bijvoorbeeld de gevaren rondom thema’s als alcohol, roken en drugs, seksualiteit, loverboys, sexting. Het Jongerenwerk licht jongeren voor over actuele thema’s. Het Jongerenwerk maakt gebruik van ervaringsdeskundigen om de voorlichting te versterken. Binnen de voorlichting is ook ruimte voor andere thema’s als volwassenheid en zelfstandigheid en wat hier allemaal bij komt kijken, omgaan met geld en budget gerelateerde trainingen en zingeving en spiritualiteit. Hierbij wordt ook gekeken naar voorlichting, trainingen en workshops richting netwerkpartners en ouders. De voorlichting vindt ook plaats op basisscholen en de middelbare scholen in De Ronde Venen.
Kortdurend verblijf is een vorm van verzorging die o.a. geleverd wordt in het kader van het ondersteunen van de mantelzorg dan wel de overbrugging van een periode tot een definitieve intramurale opname (gezondheidszorg die gedurende een onafgebroken verblijf van meer dan 24 uur geboden wordt in een zorginstelling) of in geval van herstel na een ziekenhuisopname.
Kortdurend verblijf in het zorgcentrum wordt geboden aan cliënten die daartoe geïndiceerd zijn door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) te IJsselstein dan wel door het zorgkantoor Utrecht als overbruggingszorg voor langdurig verblijf.
Kwadraad helpt je weer om grip te krijgen op je dagelijks leven. We kijken naar je talenten. Niet naar wat niet kan, maar we kijken naar wat wél kan. Met een maatschappelijk werker spreek je over jouw situatie.
De MULTIsignaal Verwijsindex is een digitaal systeem waarin professionals uit bijvoorbeeld de jeugdzorg of het onderwijs kunnen aangeven, dat zij betrokken zijn bij uw zoon/dochter. Op deze manier kunnen professionals met elkaar afstemmen om uw kind zo goed mogelijk te helpen.
Heb je als jongere te maken met de Verwijsindex? Hier lees je meer informatie voor jou.
Het pedagogisch bureau heeft tot doel dat ouders/verzorgers met kinderen in de leeftijd tussen 0 en 19 jaar in een zo vroeg mogelijk stadium terecht kunnen met zorgen, vragen en problemen op het gebied van opvoeding, ontwikkeling en het gedrag van kinderen.
Kwintes ondersteunt mensen met psychiatrische of psychosociale problemen. Mensen die zonder begeleiding niet zelfstandig kunnen leven en wonen. Vaak gaat dit gepaard met een acute, tijdelijke of blijvende vraag naar woonruimte. Ben jij de grip op je leven (even) kwijt? Dan kun je bij Kwintes terecht.
Kwintes is er voor mensen met een psychische of psychiatrische kwetsbaarheid, zwerfjongeren, dak- of thuislozen, slachtoffers van huiselijk geweld, mensen met autisme. Vrouwenopvang is er voor slachtoffers van huiselijk geweld, eerwraak, loverboys of mensenhandel.
Zorgen of een ingrijpende gebeurtenis, angst, verdriet, rouw of eenzaamheid; soms krijg je in je leven te maken met opgaven of gebeurtenissen die een grote invloed op je leven hebben. Vragen die tot dan toe niet zo bewust speelden, kunnen dan opeens veel belangrijker worden. Heeft u behoefte aan een gesprek over dergelijke vragen en kunt u daarvoor niet terecht bij mensen in uw directe omgeving? De consulenten van het Centrum Levensvragen komen graag bij u thuis om met u in gesprek te gaan. Bel ons of stuur een mail, u bent welkom.
In De Ronde Venen zijn de volgende logopedisten:
Boodschappen:
Heeft u boodschappen nodig en bent u zelf niet in staat om naar de supermarkt te gaan dan kunt u de boodschappen ook bestellen. De boodschappen worden dan door de supermarkt thuisbezorgt.
U kunt hiervoor ook terecht bij Picnic.
Picnic is een Nederlandse online-supermarkt. Het bedrijf bezorgt uitsluitend aan huis en heeft geen eigen winkels.
Maaltijden:
Kant-en-klaar maaltijden zijn verkrijgbaar bij supermarkten, bij de slager en de groenteboer.
Bestellen bij restaurants via thuisbezorgd.nl.
Het Oventje: Cateringbedrijf Het Oventje verzorgt van maandag t/m vrijdag warme of koude maaltijden die in de morgen vers worden bereid.
De maaltijden worden in de middag tussen 16.00 en 18.00 uur bij de mensen aan huis bezorgd. De maaltijden voor het weekend worden op vrijdag koud meegeleverd.
klik hier voor meer informatie.
Het Oventje
Cateringbedrijf Het Oventje verzorgt van maandag t/m vrijdag warme of koude maaltijden die in de morgen vers worden bereid.
De maaltijden worden in de middag tussen 16.00 en 18.00 uur bij de mensen aan huis bezorgd. De maaltijden voor het weekend worden op vrijdag koud meegeleverd.
Zorg je langdurig voor iemand uit bijvoorbeeld je familie of directe omgeving met een ziekte, beperking of handicap?
Dan ben je 'mantelzorger'.
Er kan veel op je afkomen als je mantelzorger bent. Het kost tijd en energie om de zorg af te stemmen, praktische zaken te regelen en zelf in balans te blijven. Kun je daarbij wel wat steun gebruiken? Dan ben je bij Mantelzorg De Ronde Venen op het juiste adres. Wil je weten waar je bijvoorbeeld terecht kunt voor hulpmiddelen of extra hulp? Wil je even je verhaal kwijt? Of wil je in contact komen met andere mantelzorgers? Wij zijn er voor je.
In Nederland zijn zo’n 2,6 miljoen mantelzorgers actief. Mantelzorgers zijn mensen die meer dan acht uur per week of langer dan drie maanden voor iemand zorgt. Dat kan een partner, kind, familielid of vriend zijn.
Mantelzorg.nl biedt informatie en advies voor mensen die mantelzorger zijn.
Er is een mogelijkheid tot het stellen van vragen. Maar ook het delen van ervaringen past bij Mantelzorg.nl.
zie ook Mantelzorg De Ronde Venen onderdeel van Tympaan de Baat
Mee ondersteunt kwetsbare mensen door het vergroten van de eigen kracht en die van het netwerk. Alle diensten zijn erop gericht de zelfredzaamheid te versterken.
MEE verzorgt tevens onafhankelijke clientondersteuning, bijvoorbeeld om mensen bij te staan bij gesprekken met de Gemeente, gesprekken bij het UWV etc. Zie de regeling.
MEE organiseert ook cursussen voor de doelgroep, bijvoorbeeld over geldzaken, sociale media etc. Opgeven gaat ook via de consulenten.
Maakt u zich zorgen over iemand met verward gedrag? Bijvoorbeeld iemand die ronddoolt op straat, zichzelf vervuilt of wartaal uitslaat?
Neem dan contact op met het Meld- en Adviespunt Bezorgd.
Multi Mondo is een stichting die zich richt op vrouwen uit diverse culturen met als doel ze samen te brengen. Eén van de doelen van Multi Mondo is het mogelijk te maken dat vrouwen met elkaar kunnen sporten.
Soms heeft u even hulp nodig van een ander. Vaak kunt u dit vragen aan de mensen om u heen zoals familie, vrienden, buren enz. Maar als dat voor u even niet geldt, dan is het mogelijk de nederlandse patientenvereniging te vragen u tijdelijk te helpen.
Palliatieve terminale zorg is zorg in de laatste levensfase.
Er zijn verschillende vormen van zorg die in de laatste fase van het leven geboden kunnen worden. Uiteraard gaat dit altijd in overleg met de huisarts.
Deze vorm van zorg dient ook om mantelzorgers van terminale patiënten te ontlasten.
Voor de villa in Abcoude wordt op dit moment gewerkt aan de tenaamstelling, website vermelding en prijsindicatie.
De verwachte opening is op dit moment rond 1 mei 2024.
Uw eigen huis, een veilige plek. Zelf eten klaar maken, opruimen, een klusje doen. Of ergens koffie drinken, een boodschap doen, wandeling door het park. Zelfstandigheid en vrijheid is veel waard. Maar wat als u plotseling niet lekker wordt? Of er is een situatie waarin u zich niet veilig voelt. U heeft uw telefoon of mobiel niet altijd bij de hand. Dan geeft één druk op de knop van uw (mobiele) alarmering (hals- of polsalarm) de zekerheid dat er hulp komt. 24 uur per dag, 7 dagen per week. U heeft de zekerheid dat er altijd iemand komt als het nodig is.
POH-GGZ staat voor praktijkondersteuner huisartsenpraktijk voor geestelijke gezondheidszorg. De POH-GGZ Jeugd en de huisarts werken samen bij het behandelen en begeleiden van kinderen en jongeren (0 –18 jaar) met psychische en (psycho)sociale klachten.
Vrijwilliger: Ter ontlasting van de mantelzorger wordt op een door hem of haar (vooraf) aangegeven moment vrijwilligershulp ingezet zodat de mantelzorger even vrij af heeft. Dat kan gaan om een middag per week of per twee weken. Voor acute vervanging is het sneller om iemand uit familie of buurt om hulp te vragen.
Dagbesteding is een vorm van Respijt. Wanneer de zorgvrager naar Dagbesteding is, hoeft de mantelzorger die uren even niet te zorgen.
Logeren Voor maximaal een week per jaar kan een aanvraag Respijtzorg via de Wmo worden gedaan om de mantelzorger te ontlasten. Er moet een duidelijke reden voor zijn.
Buurtzorgpension: indien iemand thuiszorg ontvang, mag hij/zij (met partner) logeren in een Buurtzorgpension in Nederland voor een eigen bijdrage van rond de €20,= per nacht pp. Thuiszorg wordt daar dan ook verzorgd vanuit de basiszorgverzekering. Helaas niet mogelijk bij dementie (dwaalgevaar) ivm open pension.
Tijdelijk verblijf hiervoor kan het zorgpension Woerden worden ingeschakeld. De zorg wordt in samenspraak tussen een (vervangend) huisarts en zorgpension verzorgd. De eigen huisarts wordt op de hoogte gehouden. Begeleiding richt zich op herstel en het herwinnen van de zelfstandigheid, ter voorbereiding op de terugkeer naar huis of ter ontlasting van de mantelzorger.
Eerstelijns verblijf (ELV) of kortdurende zorg Om medische redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen? Dan is een verblijf in een zorginstelling mogelijk een oplossing. Bijvoorbeeld tijdens herstel periode na een behandeling in het ziekenhuis. Of voor zorg tijdens de laatste levensfase.
Een kortdurende opname in een zorginstelling voorkomt een onnodige opname in het ziekenhuis.
De huisarts of de medisch specialist maakt de afweging of degene in aanmerking komt voor een kort verblijf in een zorginstelling. De indicatie is drie maanden geldig.
Neem contact op met uw zorgverzekeraar om te weten welke zorginstellingen bij u in de buurt zijn.
Het rollatorspreekuur is een laagdrempelige vorm van dienstverlening die een bijdrage levert aan de veiligheid van de oudere in en rond het huis. Tijdens het rollatorspreekuur worden kleine technische problemen direct verholpen, worden adviezen gegeven over houding en het gebruik van de rollator.
Het rollatorspreekuur wordt enkele keren per jaar georganiseerd in zorgcentra in Mijdrecht en Vinkeveen.
Samen werken aan veilig opgroeien en een geweldloos thuis.
Samen Veilig Midden-Nederland
komt in beeld als er zorgen zijn over de veiligheid van een kind of als er sprake is van geweld in de huiselijke sfeer.
Ons werk is breed. Daarom hebben wij ons werk georganiseerd in twee primaire diensten:
Veilig thuis Utrecht:
Het advies- & meldpunt kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling voor de provincie Utrecht. Iedereen kan advies vragen of zorgen melden. Voor meer informatie zie de website.
SAVE Jeugdbescherming komt in beeld als er zorgen zijn over de veiligheid of ontwikkeling van een kind of jongere. In opdracht van de gemeenten in de provincies Utrecht en Flevoland biedt SAVE Jeugdbescherming begeleiding bij preventieve jeugdbescherming in het vrijwillig kader en voert maatregelen uit op het gebied van jeugdbescherming en jeugdreclassering. Voor meer info zie de website.
Wil je direct iemand spreken? Bel dan: 0800-2000
Sport en beweging houdt je fit én gezond. je krijgt meer energie en spieren blijven soepel. Senior Sportief Actief De Ronde Venen (voorheen Stichting Spel en Sport) biedt allerlei sportieve activiteiten, zowel overdag als 's avonds. Sportfanaat of lang niet gesport? Superconditie of niet zo vitaal? Het kan bij ons allemaal!!! En het is ook nog een gezellig...
Uw leeftijd is niet belangrijk. Iedere Sportief Actief groep heeft een eigen 'fitheidsklasse': fit, fitter of fitst. Op de website: https://www.seniorsportiefactiefdrv.nl/ vindt u informatie over al onze activiteiten, onderverdeeld in fitheidsklassen. Per groep is aangegeven waar en wanneer u terecht kunt, wie de docent is en wat de kosten zijn van een activiteit.
SIEN komt op voor de belangen van mensen met een verstandelijke beperking en hun directe omgeving. Sien helpt, adviseert en informeert bij belangrijke onderwerpen als geld, zorg en participatie. Samen met de leden en vrienden zet deze organisatie zich in voor een samenleving waar mensen met een verstandelijke beperking gewoon kunnen meedoen, net als ieder ander.
U kunt bij Sien terecht voor:
De sociaal werker informeert en ondersteunt de inwoners bij het behouden en hervinden van de regie over het eigen leven. Deze ondersteuning richt zich op het verlangen van mensen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Dit gebeurt door persoonsgerichte begeleiding en door activiteiten die worden uitgevoerd door vrijwilligers. De begeleiding is maatwerk, bij de één is kortdurende ondersteuning voldoende, bij de ander is een intensievere begeleiding nodig.
EHBD Eerste Hulp Bij Dementie koffer.
Deze koffer zit boordevol informatie boekjes en folders over alles wat met dementie te maken heeft. Info voor jong en oud, hoe om te gaan met dementerende enz.
Het kookproject is onderdeel van Dementiezorg De Ronde Venen. Doel van het project is om de samenleving beter in te richten op mensen met dementie en daarbij de mensen met dementie in hun kracht zetten. We kijken naar hun talenten, naar wat zij wel kunnen. We zetten deze talenten in bij activiteiten in de maatschappij door de mensen met dementie er als vrijwilliger bij te betrekken. Hierdoor voelen zij zich nuttig en waardevol, en dit gevoel is extra belangrijk omdat het gevoel en emotieleven van mensen met dementie erop vooruitgaat. Door gebruik te maken van hun talenten in de maatschappij, blijft de aansluiting met de maatschappij behouden en kunnen zij langer zelfstandig blijven functioneren.
Bij het Mantelzorg en Dementie Trefpunt kunt u zonder afspraak inlopen. U kunt ervaringen uitwisselen met een andere mantelzorger onder het genot van een kopje koffie of thee. U kunt er ook terecht met al uw vragen over mantelzorg, geheugenproblemen of dementie. Een medewerker en vrijwilliger van Tympaan–De Baat staan voor u klaar.
Het Mantelzorg en Dementie Trefpunt: laagdrempelig, kleinschalig en zonder risico. Loop gerust een keer binnen.
Elke dinsdag (van september t/m mei) kunt u terecht voor de open eettafels. Ouderen uit Abcoude en Baambrugge kunnen in een gezellige omgeving gezamenlijk een maaltijd genieten. Aanvang 18.30 uur.
In de zomermaanden is er het zomerbuffet en in augustus wordt een barbecue gehouden.
Heeft u last van lichamelijke klachten, somberheid, stress of angstklachten als gevolg van bijvoorbeeld ingrijpende gebeurtenissen, relatieproblemen of een zieke partner? Dan is de aanpak Welzijn op recept mogelijk iets voor u! Samen met een welzijnscoach kunt u op zoek gaan naar contacten of activiteiten die mogelijk uw leven extra glans gaan geven.
Website met onafhankelijke informatie over hulpmiddelen is in opdracht van het ministerie van volksgezondheid op internet gezet. Hier staat veel informatie over vergoedingen en kosten.
Er zijn diverse zorgwinkels voor moderne verpleeg- en hulpmiddelen. Die kunnen hier geleend, gehuurd of gekocht worden.
via webwinkel of telefonisch te bestellen, de hulpmiddelen worden bezorgd.
de wmo werkt met: meyra voor reparaties
voor zorgwinkels:
Medipoint Tel.: 088-1020100
Thuis-zorgoutletamsterdam Tel.: 06-57966356 (ook buiten openingstijden)
Vegro Tel.: 0800-2887766
Meyra Tel.: 033-2472727
Thuiszorgwinkel Tel.: 073-5220518
Tomzorg Breukelen Tel.:085-0212424 Voor het aanschaffen van een scootmobiel kan men proefrijden op een uniek testparcours
Zorgoutletutrecht Tel.: 030-6336947
Rollatoropmaat Tel.: 06-15258164 Mijdrecht. Komt bij cliënt thuis om te bespreken welke rollator bij de persoon past.
Totale zorgwinkel Tel.: 0545-296368 Hier kun je niet huren, alleen kopen. Het is een zeer uitgebreide webshop: rolstoelen, medische schoenen, borstkolven, loopfietsen voor volwassenen, etc.
Ouderenthuis /zus Mies: online webshop met allerhande handigheidjes
Mango Mobility Tel.: 0800-2002 uit Breukelen verhuurd scootmobiels (voor minimaal 1 maand)
De klussendienst is bestemd voor alle zelfstandig wonende ouderen in De Ronde Venen die door leeftijd en/of handicap hulp nodig hebben bij het verrichten van een klus in en om het huis. Wij gaan er hierbij van uit dat het financieel niet mogelijk is om hier iemand (of een bedrijf) voor in te huren.
Onder een klus verstaan we een klein huishoudelijk probleem. Het gaat vaak om kleine klusjes die voor ouderen moeilijk oplosbaar zijn.
De Kledingbank is onderdeel van de Voedselbank De Ronde Venen. Cliënten van de Voedselbank mogen eens per maand een bepaald aantal kledingstukken uitzoeken.
In De Ronde Venen zijn de volgende welzijnsorganisaties actief:
De Wet langdurige zorg is er voor mensen (zorgvragers) die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben. Bijvoorbeeld ouderen met vergevorderde dementie of mensen met een ernstige verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking.
Voor meer informatie over aanvragen WLZ indicatie: zie de site van de rijksoverheid.
Voor meer informatie zie zorgkantoor.nl
Iedereen in De Ronde Venen moet zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen en zelfstandig kunnen blijven wonen. Daarbij wordt steeds meer verwacht dat inwoners handelen vanuit eigen kracht en zelfregie. Wanneer een voorliggende voorziening geen oplossing is en een individuele voorziening van de gemeente (WMO) de oplossing is dan volgt een informatief gesprek. In zo'n gesprek worden eerst alle voorliggende voorziening met de cliënt besproken.
Ervaart u problemen in uw woning als gevolg van een medische beperking? Misschien dat een woningaanpassing een oplossing is.
Voorbeelden van een woningaanpassing zijn:
tillift, traplift of aanpassing van de douche/badkamer. Om de woning binnen te kunnen een drempelplaat, of drempels binnen de woning aanpassen.
Toegang tot beschermd wonen vanaf 2023 via het Servicepunt De Ronde Venen
Vanaf januari 2023 kunt u bij het Servicepunt De Ronde Venen terecht voor ondersteuningsvragen op het gebied van beschermd wonen. Zij kunnen u informatie verstrekken of indien nodig doorverwijzen naar de lokale toegang. Beschermd wonen is een voorziening voor inwoners met psychische of psychosociale problematiek die (tijdelijk) niet in staat zijn om zelfstandig te wonen.
Voorheen kon u met een aanvraag voor beschermd wonen terecht bij een van de aanbieders, bij het lokale wijkteam of u kon als verwijzer direct een aanmelding doen bij de Regionale Toegang in Utrecht. Dit proces richten wij vanaf 2023 anders in omdat wij het als lokaal wijkteam belangrijk vinden om vroegtijdig betrokken te zijn bij inwoners uit onze gemeente met een vraag op het gebied van beschermd wonen.
Individuele begeleiding is er voor iedereen die door psychische, sociale of andere omstandigheden extra ondersteuning nodig heeft. Deze personen zijn momenteel niet in staat om zelf orde op zaken te houden.
Hulp uit de omgeving is dan niet meer voldoende.
Bij toekenning door de gemeente van bepaalde voorzieningen kan er gekozen worden tussen zorg in natura (zin) of een persoonsgebondenbudget ( PGB). De gemeente is er volgens de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) of de Jeugdwet toe verplicht die keuze te bieden.
Voor algemene informatie over PGB klik hier.
Voor meer informatie over hoe pgb werkt zie de site van PerSaldo.
Zideris is een kleinschalige organisatie die professionele begeleiding en ondersteuning biedt aan jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Bij Zideris kun je wonen, en ook werken of naar dagbesteding. Het motto is 'eigenzinnige zorg'.
In Mijdrecht wonen 36 cliënten verspreid over drie locaties: Molenwiek, Proostdijstraat en Verfmolen.
Bij de Zonnebloem draait het om mensen. Zij brengen ze bij elkaar. Staan voor ze klaar. En zetten alles op alles om mensen met een beperking een onvergetelijke dag te bezorgen. Want een lichamelijke beperking hoeft nooit een belemmering te zijn. Het streven van De Zonnebloem is dat iedereen volop van het leven kan genieten.
Zonnehuisgroep Amstelland biedt alle vormen van ouderenzorg, van wijkverpleging en dagbesteding tot intensieve verpleeghuiszorg in Amstelveen, Amsterdam-Zuid, Ouder Amstel en De Ronde Venen. Met ruim 1400 collega's (750 fte) zorgen wij voor ongeveer 1800 cliënten.
Onze missie is 'Hart voor kwaliteit van leven'. Onze visie is 'Wij blinken uit in het ondersteunen van wat u van waarde vindt'. Hoe dit vertaalt naar onze zorg kunt u zien op onze koersplaat.
Naasten zijn meer dan welkom. Familie kan en mag van alles bij ons wanneer de cliënt en het familielid dat beiden willen. Samen met hen en een groot aantal vrijwilligers zorgen wij voor kwaliteit van leven.
- Somatische en (intensieve) dementiezorg met verblijf in de zorgcentra;
- Dagbesteding voor thuiswonende ouderen;
- Activiteitenbegeleiding;
- Begeleiding en zorg bij mensen thuis;
- Revalidatie en kortdurende ELV (Eerste Lijns Verblijf) opname zowel hoog complex als laag complex;
- Welzijns- en zorgarrangementen;
- Recreatieve activiteiten;
- Maaltijdvoorziening in de zorgcentra;
- Deskundige voorlichting, informatie en advies via het Klantcentrum.
Het Klantcentrum is te bereiken op telefoonummer 0900 0401441 (ma en di van 09.00 - 15.00 wo en do 9.00 – 13.00 uur) of e- mail klantcentrum@zhga.nl . Op het Klantcentrum zijn negen klantadviseurs die de cliënten rechtstreeks kunnen benaderen voor telefonische vragen over thuiszorg of intramurale zorg, revalidatie, kortdurende ELV opname en wachtlijst beheer. Tevens kunt u met hen een afspraak maken voor een rondleiding op één van de locaties.
zie onze regeling voor meer informatie over dagbesteding bij Zonnehuisgroep
Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor zorg (basispakket) afsluiten. Dit geldt ook voor kinderen, zijn zijn tot 18 jaar gratis meeverzekerd op de polis van de ouders. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Dit is medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft. Via onderstaande link kunt u zien wat er onder de basisverzekering valt.
Men kan zich vrijwillig aanvullend verzekeren, een aanvullende verzekering is niet verplicht. De Zorgverzekeraars bepalen zelf wat in aanvullende verzekeringen zit. Deze informatie kunt u aanvragen bij uw gekozen Zorgverzekeraar.
Onze medewerkers zijn u graag van dienst.
Wij zijn bereikbaar op
maandag t/m donderdag van 09:00 – 16:00 uur en
vrijdag van 09:00 – 13:00 uur.
Wij zijn gevestigd in Abcoude, Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis,
voor adressen en aangepaste openingstijden:
zie tabblad vestigingen of klik hier.