Vluchtelingenwerk Nederland behartigt de belangen van statushouders en asielzoekers in Nederland.
Per jaar worden er ongeveer 70 nieuwe vluchtelingen geholpen door Vluchtelingenwerk De Ronde Venen. Deze 70 vluchtelingen bestaan uit kinderen, volwassenen en ouderen.
Bij elke nieuwe plaatsing van een statushouder wordt een maatschappelijke begeleider gekoppeld aan een “nieuw” gezin of persoon. De begeleiding bestaat uit meegaan met de oplevering van de woning, inschrijving in de gemeente en het aanvragen van een uitkering.
Maakt u zich zorgen over iemand met verward gedrag? Bijvoorbeeld iemand die ronddoolt op straat, zichzelf vervuilt of wartaal uitslaat?
Neem dan contact op met het Meld- en Adviespunt Bezorgd.
Zorg je langdurig voor iemand uit bijvoorbeeld je familie of directe omgeving met een ziekte, beperking of handicap?
Dan ben je 'mantelzorger'.
Er kan veel op je afkomen als je mantelzorger bent. Het kost tijd en energie om de zorg af te stemmen, praktische zaken te regelen en zelf in balans te blijven. Kun je daarbij wel wat steun gebruiken? Dan ben je bij Mantelzorg De Ronde Venen op het juiste adres. Wil je weten waar je bijvoorbeeld terecht kunt voor hulpmiddelen of extra hulp? Wil je even je verhaal kwijt? Of wil je in contact komen met andere mantelzorgers? Wij zijn er voor je.
Binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin werken jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, maatschappelijk werkers, pedagogen en opvoedadviseurs samen met andere professionals die zich bezighouden met kinderen en jongeren.
Bijvoorbeeld met kinderopvang, peuterspeelzaal, school, welzijnsorganisatie, huisarts, verloskundige, psycholoog en MEE
1e ring van het CJG is het lokaal werkende kernteam: Jeugdgezondheidszorg JGZ, GGD, AMW, Pedagogisch Bureau. De taken van de 1e ring zijn: signaleren, preventie, behandeling en begeleiding.
2e ring van het CJG zijn de regionale instanties waar men met een doorverwijzing naar toe kan, o.a. : Altrecht, Bureau Jeugdzorg, Indigo, MEE.
Het kan gebeuren dat u ontevreden bent over de hulp die u krijgt. Als u er niet uitkomt met de hulpverlener, kunt u contact opnemen met een vertrouwenspersoon van het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ).
Allereerst luisteren zij naar uw verhaal. Soms helpt dat al. In ieder geval zal de vertrouwenspersoon uw verhaal altijd serieus nemen. U zoekt samen uit wat er aan de hand is.
Als er dingen moeten veranderen, ondersteunt de vertrouwenspersoon u bij de stappen die daarvoor nodig zijn. Van hulp bij brieven of e-mails schrijven tot ondersteuning bij klachtgesprekken. En van uitleg over rechten en plichten tot bemiddeling bij contactherstel.
De vertrouwenspersoon kan ondersteunen met het schrijven van brieven en e-mails, gaat mee naar klachtgesprekken en legt uit wat de rechten en plichten zijn.
Het AKJ is bereikbaar op/per:
Tel.nr 088-5551000
Email: info@akj.nl
Chat via www.akj.nl:
- maandag t/m donderdag van 16.00-20.00 uur
- vrijdag van 15.00 - 17.00 uur.
Ouders Lokaal is een platform voor en door ouders en is er op gericht om ouders/opvoeders via leuke activiteiten met elkaar in verbinding te brengen.
Ouders Lokaal heeft als doel dat ouders/opvoeders het gewoon gaan vinden om met elkaar te praten over opvoeding en tevens ervaringen te delen om zo ook van elkaar te leren.
Ouders Lokaal hoopt dat door ouders met elkaar te verbinden er leuke initiatieven ontstaan die gezamenlijk gerealiseerd kunnen worden binnen de gemeente.
Ouders Lokaal is een samenwerking met het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin).
Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) is ambulante, concrete dienstverlening, advisering, bemiddeling en psychosociale hulpverlening aan personen die kampen met problemen van maatschappelijke en-of individuele aard. Met algemeen wordt bedoeld laagdrempelig en toegankelijk zonder verwijzing.
Een sterk sociaal netwerk is voor iedereen belangrijk. Voor aanspraak, gezelligheid of hulp zijn we aangewezen op mensen om ons heen. Bestaande contacten onderhouden of nieuwe maken is niet altijd even makkelijk. De Netwerkcoach ondersteunt in het (weer) opbouwen van het sociale netwerk en helpt stappen te ondernemen om het netwerk uit te breiden. De Netwerkcoach bespreekt de huidige situatie, kijkt naar wensen en mogelijkheden en reflecteert op de ondernomen stappen. De Netwerkcoach respecteert daarbij het tempo en de keuzes van de klant.
Als u een psychiatrische ziekte heeft, dan kunt u bij Altrecht terecht voor specialistische behandeling. Geestelijke gezondheidszorg wordt ook verleend door de huisarts of de basis GGZ. Pas als deze hulp niet voldoende is, kunt u bij Altrecht (verder) behandeld worden. Altrecht is er dus voor de ingewikkelde problematiek die meestal invloed heeft op verschillende levensgebieden, zoals wonen, werken, leren en sociale contacten.
Wanneer u denkt psychologische hulp nodig te hebben, kunt u contact opnemen met de huisarts. Deze psycholoog in de regio werkt nauw samen met de huisarts en de praktijkondersteuner GGZ. De hulp die hij biedt geldt voor de meest voorkomende klachten.
Mocht later blijken dat men bij hem toch niet op de juiste plek zit dan verwijst hij je, in samenspraak met de huisarts, naar de Gespecialiseerde GGZ. Dit is een veel intensiever vorm van behandeling en vindt plaats buiten onze regio.
Men kan zich aanmelden met lichte tot matig ernstige psychische klachten en men kan met de volgende psychische klachten bij hem terecht:
- Angsten, depressie, overspannenheid en burn-out, relatieproblemen, verwerkingsproblemen door ziekte of verlieservaringen, werk- en studieproblemen, identiteitsproblemen, seksuele problemen, eetproblemen, verslaving, lichamelijke klachten, problemen met vriendschappen, eenzaamheid, dwangmatig handelen of gedachten die steeds terugkomen of problemen met ouder worden.
Kwintes is er voor mensen met een psychische of psychiatrische kwetsbaarheid, zwerfjongeren, dak- of thuislozen, slachtoffers van huiselijk geweld, jongeren of ouderen met autisme.
Vrouwenopvang is er voor slachtoffers van huiselijk geweld, eerwraak, loverboys of mensenhandel.
Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling
Veilig Thuis is er voor iedereen die hulp nodig heeft omdat het thuis niet veilig is: kinderen, volwassenen, ouderen, slachtoffers, plegers, familie, buren en andere omstanders. Zij kunnen terecht bij Veilig Thuis voor advies en ondersteuning. Veilig Thuis zet zich in voor een plek die geborgen en vertrouwd moet zijn maar dat nu even niet is. Samen met de cliënt en het gezin werkt Veilig Thuis aan een veilige omgeving door onveilige situaties te doorbreken en mensen in beweging te zetten. Medewerkers van Veilig Thuis kunnen doorverwijzen en toeleiden naar de juiste hulp.
Op het moment dat u als inwoner gebruik wil maken van de mogelijkheid tot vergoeding van kosten rondom Jeugdzorg, dan dient er een aanvraag via het kernteam te verlopen.
U kunt zelf contact opnemen met de zorgaanbieder van uw keuze. De zorgaanbieder kan zelf aangeven of zij een contract hebben met gemeente De Ronde Venen. Wanneer dit niet zo is zijn de kosten mogelijk voor eigen rekening.
Een zorginstelling die een contract heeft met de gemeente kan met een verwijzing van de huisarts zelf rechtstreeks een indicatie aanvragen bij de gemeente.
Ouders kunnen met een verwijsbrief van de huisarts naar een JGGZ-hulpverlener. Deze hulpverlener kan, indien deze een contract heeft met de gemeente, een beschikking aanvragen bij de Jeugdconsulent van de gemeente.
Bij de JGGZ-hulpverlener zelf is bekend of deze een contract heeft met de gemeente. Zo ja, dan kan deze hulpverlener een beschikking aanvragen bij de jeugdconsulent van de Gemeente:
Gemeente De Ronde Venen
t.a.v. de Jeugdconsulent
Postbus 250
3640 AG Mijdrecht
Mee ondersteunt kwetsbare mensen door het vergroten van de eigen kracht en die van het netwerk. Alle diensten zijn erop gericht de zelfredzaamheid te versterken.
MEE verzorgt tevens onafhankelijke clientondersteuning, bijvoorbeeld om mensen bij te staan bij gesprekken met de Gemeente, gesprekken bij het UWV etc. Zie de regeling.
MEE organiseert ook cursussen voor de doelgroep, bijvoorbeeld over geldzaken, sociale media etc. Opgeven gaat ook via de consulenten.
Voor alle complexe vragen op het gebied van zorg en welzijn kunt u een beroep doen op de Kernteams. Deze teams zijn er voor alle inwoners van De Ronde Venen. U kunt bij het Kernteam terecht met vragen over de volgende onderwerpen:
SIEN komt op voor de belangen van mensen met een verstandelijke beperking en hun directe omgeving. Sien helpt, adviseert en informeert bij belangrijke onderwerpen als geld, zorg en participatie. Samen met de leden en vrienden zet deze organisatie zich in voor een samenleving waar mensen met een verstandelijke beperking gewoon kunnen meedoen, net als ieder ander.
U kunt bij Sien terecht voor:
Wanneer je ergens anoniem over wilt praten, luisteren wij. We denken met je mee, staan even naast je. Met tijd en aandacht voor jouw verhaal. Dag en nacht zijn wij bereikbaar voor een gesprek van mens tot mens.
Het kan gaan om droevige als om blije verhalen. Angsten, depressies, geldzorgen, seksualiteit. Maar ook als iemand wil vertellen dat hij/zij opa of oma is geworden. Gewoon op een moment je verhaal kwijt willen en daar ruimte voor vinden bij Sensoor.
Tijd en aandacht is een schaars en kostbaar goed. Sensoor heeft daarom een unieke plaats in de samenleving. Het hele jaar door, dag en nacht, biedt Sensoor een luisterend oor via telefoon, chat en e-mail. Dit is mogelijk dankzij de inzet van de vele vrijwilligers, zij luisteren met tijd en echte aandacht naar ieder verhaal.
Mailen: Als je liever schrijft dan kun je via de e-hulppagina contact maken. Er is dan geen persoonlijk mailadres nodig.
Chatten: klik hier
Wij zijn online:
alle ochtenden: van 09.30 tot 12.30 uur.
alle middagen: van 14.00 tot 17.00 uur.
alle avonden: van 19.30 tot 22.30 uur.
Chatgesprekken worden aangenomen tot een kwartier vóór de sluitingstijd.
Komt u niet veel meer onder de mensen, en mist u deze contacten? Wordt u een dagje ouder en wat strammer en stijver? Of laat uw geheugen u wel eens in de steek? Dan is een voorziening als de dagbesteding mogelijk iets voor u.
Samen koffie drinken of lunchen bijvoorbeeld. Er zijn verschillende bewegings- en creatieve activiteiten.
Gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) kunnen worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en vriendschappelijk. Vraag- en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de steun. Het kan bijvoorbeeld gaan om een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen. Dat is iedere keer maatwerk.
Doel van de Buurtgezinnen is om te voorkomen dat kinderen uiteindelijk naar een pleeggezin moeten.
MEE Utrecht, Gooi & Vecht verzorgt binnen de Ronde Venen de onafhankelijke cliëntondersteuning. Heeft u vragen over zorg, jeugd of werk en wilt u daarbij onafhankelijk geadviseerd worden, dan kunt u contact opnemen met MEE UGV.
De medewerkers van MEE zijn onafhankelijk en denken met u mee.
PER 01-01-2021 is mama Vita opgeheven
Autisme is een een ontwikkelingsstoornis die zich uit in een sociale tekortkoming en onvermogen om op een bij de leeftijd passende wijze op andere mensen te reageren (sociale interactie) Met autisme bedoelen we het gehele spectrum van stoornissen in het autistisch spectrum.
Een kind met autisme groot brengen vraagt veel van iemand. Daarom brengt Mama Vita moeders bij elkaar die zich sterk willen maken voor hun kinderen. Wil jij samen komen met moeders in soortgelijke gezinssituatie om kennis en inzichten te delen? Of gewoon te kunnen praten zonder iets moeten uitleggen?
Kom dan eens bij een Mama Vita bijeenkomst in Vinkeveen voor onze gemeente, dus ook voor moeders in Abcoude, Baambrugge, Mijdrecht en Wilnis. Maar ook als je van wat verder weg komt, ben je van harte welkom. Samen kunnen we de verantwoordelijkheid voor onze kinderen met autisme beter aan, ben je sterker en krachtiger in gesprekken met de gemeente en instanties. Samen maken we deze onzichtbare groep zichtbaar.
Moeders van kinderen met autisme zijn welkom op elke 3e dinsdag van de maand, De Broedplaats, Herenweg 63E, Vinkeveen. De zaal is open vanaf 19.15 uur. Aanmelden via rondevenen@mamavita.nl
Zie voor de complete agenda:
https://www.mamavita.nl/agenda-regio-activiteiten
Individuele begeleiding is er voor iedereen die door psychische, sociale of andere omstandigheden extra ondersteuning nodig heeft. Deze personen zijn momenteel niet in staat om zelf orde op zaken te houden.
Hulp uit de omgeving is dan niet meer voldoende.
Iedereen in De Ronde Venen moet zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen en zelfstandig kunnen blijven wonen. Daarbij wordt steeds meer verwacht dat inwoners handelen vanuit eigen kracht en zelfregie. Wanneer een voorliggende voorziening geen oplossing is en een individuele voorziening van de gemeente (WMO) de oplossing is dan volgt een informatief gesprek. In zo'n gesprek worden eerst alle voorliggende voorziening met de cliënt besproken.
Vrijblijvend informatie en advies bij problemen op juridisch gebied, bijvoorbeeld problemen met de huur/verhuur, met werk (dreigend ontslag), problemen met uitkering, bij aankoop van dure spullen, problemen in huwelijk, etc. etc.
De Kledingbank is onderdeel van de Voedselbank De Ronde Venen. Cliënten van de Voedselbank mogen eens per maand een bepaald aantal kledingstukken uitzoeken.
In De Ronde Venen zijn de volgende kinderopvangorganisaties:
Er wordt alcohol en drugsvoorlichting gegeven op locatie. De voorlichting is interactief. Het doel van de voorlichting is het informeren maar met name waarschuwen van de jongeren over bijvoorbeeld de gevaren rondom thema’s als alcohol, roken en drugs, seksualiteit, loverboys, sexting. Het Jongerenwerk licht jongeren voor over actuele thema’s. Het Jongerenwerk maakt gebruik van ervaringsdeskundigen om de voorlichting te versterken. Binnen de voorlichting is ook ruimte voor andere thema’s als volwassenheid en zelfstandigheid en wat hier allemaal bij komt kijken, omgaan met geld en budget gerelateerde trainingen en zingeving en spiritualiteit. Hierbij wordt ook gekeken naar voorlichting, trainingen en workshops richting netwerkpartners en ouders. De voorlichting vindt ook plaats op basisscholen en de middelbare scholen in De Ronde Venen.
Stichting Jongeren Actief (SJA) maakt het voor kinderen en jongeren uit gezinnen met kleine inkomens mogelijk om deel te nemen aan leuke activiteiten. Kinderen en jongeren uit De Ronde Venen tot 18 jaar kunnen via SJA lid worden van een sportvereniging of deelnemen aan kunst- en cultuuractiviteiten. Aanmelden ieder (sport) seizoen opnieuw bij de Servicepunten.
Alle kinderen in De Ronde Venen moeten de kans krijgen om mee te (blijven) doen in de samenleven. Wanneer er geen geld is voor bijvoorbeeld een schoolreisje of een fiets om met klasgenootjes naar school te fietsen kan een beroep worden gedaan op kansen voor alle kinderen,
Stichting Kinderfondsen Nederland laat kinderen onder de armoedegrens, kinderen met een beperking en kinderen met een chronische ziekte weer meedoen in de maatschappij. Hiervoor werken wij met drie pijlers: school, sport en vrije tijd. Bij elke pijler organiseren wij activiteiten die bijdragen aan de ontwikkeling van een kind. Dit is mogelijk dankzij de hulp van bedrijven en particulieren.
Meldpunt voor hulp en bemiddeling bij discriminatie of ongelijke behandeling vanwege leeftijd, geslacht, huidskleur, religie, beperking of seksuele gerichtheid. Privacy is gewaarborgd!
U kunt een melding doen van discriminatie bij de afdeling Klachtbehandeling klik hier
In de gemeente De Ronde Venen wordt op zes peuterspeelzalen gewerkt met Voor- Vroegschoolse Educatie (oftewel VVE). De overheid hecht er grote waarde aan dat kinderen aan de basisschoolperiode beginnen zonder taalachterstand. Hiertoe heeft zij VVE in het leven geroepen.
De vrijwilligers en stagiairs van Handjehelpen zetten zich in voor kinderen en volwassenen met een beperking of een chronische ziekte die thuis wonen. Zij zijn er ook voor (overbelaste) mantelzorgers. Handjehelpen biedt flexibel vrijwilligerswerk dat past in elke agenda.
Handjehelpen zorgt voor de juiste match tussen een hulpvrager en een vrijwilliger of stagiair. Zij bieden hulp aan kinderen en volwassenen met een chronische ziekte, beperking of gedrag dat om extra zorg en aandacht vraagt.
Verleende diensten:
Vrijwillige thuishulp en mantelzorgondersteuning
Levert intensieve vrijwilligershulp. Vooral 1 op 1 contacten, er wordt een combinatie/match gemaakt tussen hulpvrager en vrijwilliger of stagiair, hieruit kunnen diverse activiteiten voortvloeien.
In principe geen eenmalige klussen, het is vooral gericht op langdurig contact tussen hulpvrager en vrijwilliger.
Voorbeelden: speelhulp, overname zorg (oppashulp), logeerhulp, vakantiehulp, samen er-op-uit, gezelschap, versterken sociaal netwerk, luisterend oor.
Bij dyslexie gaat lezen, spellen en ook zelfs schrijven, gezien de leeftijd en het onderwijsniveau, veel te moeizaam, terwijl een kind wel een gemiddelde intelligentie heeft. Er is alleen sprake van dyslexie als er geen andere oorzaken zijn die de leesproblemen kunnen verklaren. Bij dyslexie kunnen zowel lees- als spellingsproblemen voorkomen, maar deze komen ook los van elkaar voor.
Kinderen die een indicatie krijgen voor Speciaal Onderwijs (SO), Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) of Speciale school voor BasisOnderwijs (SBO) zijn veelal aangewezen op verder weg gelegen scholen, omdat deze scholen niet in De Ronde Venen zijn gevestigd.
Ouders kunnen voor de vervoerskosten een tegemoetkoming aanvragen naar de dichtstbijzijnde school in de soort die geïndiceerd wordt, als de school tenminste 6 kilometer van het huisadres vandaan is.
Deze regeling is alleen zichtbaar voor het SP
De Sinterklaas Actie Uithoorn is er voor gezinnen in Uithoorn én De Ronde Venen met uitzondering van Abcoude en Baambrugge, die door omstandigheden van een laag inkomen leven en niet in aanmerking komen voor enige andere vergoeding. Ook ouderen en alleenstaande mogen hun vraag neerleggen.
In De Ronde Venen zijn de volgende scholen:
Huiswerkbegeleiding De Inhaalslag is onderdeel van Jongerenwerk De Ronde Venen. In de bibliotheek in Mijdrecht en bij De Trekvogel (Karekiet 49) wordt er huiswerkbegeleiding gegeven op afspraak. Het doel van Huiswerkbegeleiding De Inhaalslag is tweeledig. Naast het verbeteren van schoolresultaten en daarmee het vergroten van de toekomstkansen is het voor het jongerenwerk ook een manier om voortdurend met de jongere in contact te staan en zo problemen snel te signaleren. De huiswerkbegeleiding is voornamelijk voor leerlingen van groep 6, 7 & 8.
Het Jongerenwerk organiseert regelmatig activiteiten voor jongens en meiden. Het gaat vooral om activiteiten voor jongens of meiden van groep 6, 7 en 8. Er zijn activiteiten specifiek gericht op jongens en meiden, maar ook gemengde activiteiten. Het gaat bijvoorbeeld om sport- en spel, dansen, FIFA 20, schilderen of een film kijken.
Themalessen in groepen (verschillende leeftijdscategorieën). Het gaat om themalessen voor aparte groepen van jongens en meiden. Thema’s die worden behandeld in jongensgroepen zijn o.a. gamen, uitgaan, drugs en groepsdruk. Bij meiden o.a. de thema’s zelfbeeld en identiteit.
Voor kinderen die hun hart willen luchten
De kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Bel, chatten of laat een bericht achter op de website. Speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerkers zullen de telefoon, chat of berichten beantwoorden. Zij luisteren naar je.
In De Ronde Venen zijn de volgende logopedisten:
Vrijwilligers bij Gilde willen een bijdrage leveren aan het toekomstperspectief van jongeren tussen de 13 en 23 jaar, voor wie:
Met andere woorden: alles wat er voor zorgt dat iemand niet in een standaard riedeltje meeloopt.
De Jongerencoach wil jongeren die de verbinding met onderwijs of werk dreigen te verliezen, koppelen aan een persoonlijke coach die hen helpt om hun situatie te verbeteren door hun talenten en capaciteiten te ontdekken en benutten. Dit heeft niet alleen een positief effect op de jongeren zelf, maar ook op de samenleving en op de maatschappelijke betrokkenheid van de coaches.
Met het tekenen van een coachcontract, spreken coach en jongere (coachee) de intentie uit om gedurende drie tot twaalf maanden doelgericht samen te werken en het traject tot een succesvol einde te brengen. In de eerste fase van de samenwerking stellen zij bovendien een plan op, waarin zij afspreken hoe zij de in het coachcontract genoemde doelen gaan realiseren.
Jongerenwerk de Ronde Venen zet zich in voor jongeren uit de omgeving. Er worden veel activiteiten georganiseerd en er wordt huiswerkbegeleiding gegeven. Naast de activiteiten en huiswerkbegeleiding biedt het jongerenwerk ook dagbesteding aan. Verder zijn de jongerenwerkers van Tympaan-De Baat veel te vinden op straat en inzetbaar om te bemiddelen tussen buurtbewoners en jongeren.
DUO, Dienst uitvoering onderwijs (voorheen IB-groep) is onderdeel van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap.
Informatie op de website over:
- Studeren, lesgeld, schoolgeld, inburgeraar, inburgeringsexamen, inburgeringsdiploma
- Studiefinanciering, scholierentoelage, tegemoetkoming ouders.
- Studieschuld
- MBO HBO Universiteit
- Studenten ov-chipkaart
Bent u op zoek naar werk? Of zoekt u juist personeel? Dan bent u op de juiste plek bij het Werkcentrum. Bij het Werkcentrum aan de Rondweg in Mijdrecht worden de vraag naar, en het aanbod van werk samengebracht.
Wanneer men bij financiële problemen geen vergoeding krijgt uit reguliere middelen dan kan een fonds de oplossing zijn.
Er zijn verschillende soorten fondsen:
- Studiefonds
- Fonds voor een voorschot of betaling van te maken kosten. Het betreft noodzakelijke kosten die niet worden vergoed en direct noodzakelijk zijn.
- Fonds voor het geven van goederen in natura. Bijv. babyspullen.
- Fonds voor cadeautjes en uitjes voor kinderen waarvan ouders financiële problemen hebben of in de schuldsanering zitten. Deze kinderen kunnen er dan ook eens een dagje opuit of een cadeautje krijgen met Sint Nicolaas.
Zie voor meer informatie: https://fondsenzoeken.nl/
De jongerenwerkers van Tympaan-De Baat zijn ook op straat te vinden. Dit noemen wij ambulant jongerenwerk. De jongerenwerkers zijn aanspreekbaar voor allerlei vragen en problemen. Ook kunnen zij bemiddelen tussen jongeren en buurtbewoners of jongeren en de gemeente.
Als je zelf leuke ideeën hebt kan je deze ook melden bij de jongerenwerkers. De kans is groot dat je de jongerenwerkers bij je hangplek of ergens anders op straat tegen komt voor een praatje. Buurtbewoners kunnen de jongerenwerkers ook aanspreken over overlast of buurtinitiatieven.
Jongeren die op zoek zijn naar onderdak kunnen terecht bij het Jongerenwerk voor hulp. In veel gevallen gaat het om een crisissituatie. Het Jongerenwerk heeft hierin een bemiddelende functie en kent de juiste instanties. De jongerenwerkers schakelen tussen verschillende instanties en kunnen ook een ondersteunende rol bieden. Zo kan het Jongerenwerk bemiddelen tussen de jongere en het thuisfront en bijvoorbeeld meegaan naar een intakegesprek voor (crisis)opvang.
De inloopavonden zijn wekelijks iedere donderdag van 20.00 - 22.00 uur in De Boei in Vinkeveen (Tuinderslaantje, 3645 KT Vinkeveen). Inloop is gratis. Er zijn altijd twee jongerenwerkers aanwezig die de avond begeleiden. In 2019 is het Jongerenwerk in samenwerking met politie, gemeente, De Boei en jongeren gestart met de inloop in De Boei na aanleiding van jongerenoverlast in Vinkeveen. Samen is er een plek gerealiseerd waar jongeren kunnen samenkomen. Je kunt er terecht voor een gezellig praatje, om te chillen, informatie over alcohol- en drugs, sexting en (cyber)pesten. Er is verder de mogelijkheid om met vrienden te poolen of te gamen.
De jongerenwerkers van Tympaan- De Baat zijn tevens buurtsportcoach. Wekelijkse sportactiviteiten die het Jongerenwerk organiseert zijn bijvoorbeeld zaalvoetbal, voetbal op het Cruyff Court, funday’s, kickboksen, tafeltennis en sporttoernooien/activiteiten. Sport is voor het Jongerenwerk een middel om jongeren met elkaar te verbinden en een positieve invloed uit te oefenen op het leven van jongeren. De sportactiviteiten zijn voor het Jongerenwerk ook een middel om te signaleren. Regelmatig komen er hulpvragen naar voren tijdens de gesprekken met jongeren. Het Jongerenwerk kan voor deze jongeren een belangrijke ondersteunde rol spelen. Het Jongerenwerk werkt met een sport WhatsAppgroep. Hier en via de Sociale Media delen we de informatie over de tijden en plaats waar er gesport gaat worden.
Op de locatie van het Jongerenwerk is een fietsenwerkplaats. De fietsen die worden opgeknapt door de jongeren in De Leerwerkplaats worden vervolgens voor een lage prijs verkocht aan hen die het minder hebben; bijvoorbeeld deelnemers van de fietslessen van Tympaan- De Baat of mensen die gebruik maken van de Voedselbank. Daarnaast kunnen er fietsen gerepareerd worden. Verder kunnen er goedkoop producten van De Leerwerkplaats gekocht worden. Bijvoorbeeld tafels, vogelhuisjes en plantenbakken.
Leerwerkplaats De Ronde Venen richt zich op alle jongeren in de Ronde Venen die dreigen uit te vallen en/of al uitgevallen zijn op het gebied van werk en onderwijs. Met als doel deze risicojongeren een toekomstperspectief te bieden en te voorkomen dat ze afglijden naar criminaliteit of langdurige hulpverleningstrajecten. Tegelijkertijd wordt er planmatig met het gehele netwerk, verschillende problemen op diverse leefdomeinen aangepakt en mogelijkheden gecreëerd, gebaseerd op de krachten zwaktes van de jongere. De leerwerkplaats biedt begeleiding, dagbesteding, ondersteuning, training en coaching om terug te keren naar school of werk.
Op de nieuwe locatie van het Jongerenwerk De Ronde Venen en Leerwerkplaats De Ronde Venen aan de Karekiet 49 (voormalig O.B.S. De Trekvogel), is een muziekstudio. Samen met de jongeren hebben is er een professionele opnamestudio gerealiseerd, die de mogelijkheid biedt om muziek te maken en op te nemen. De vocal booth en zelfs de computer zijn door de jongeren zelf gebouwd. De studio voldoet aan alle eisen en benodigdheden om professionele muziek te kunnen maken.
Wil je graag een keertje komen kijken of proberen? Plan dan nu een afspraak in, proeflessen zijn gratis. Beats maken, opnemen en produceren/afmixen zijn ook mogelijk onder begeleiding van de meer gevorderde jongeren. Eerst lessen volgen? Er worden ook diverse workshops gegeven in het maken van beats, opnemen van muziek en productie
Dagbesteding voor statushouders die in de praktijk willen oefenen met het spreken van de taal of een groter sociaal netwerk willen opbouwen. Dit is op vrijwillige basis. De dagbesteding bestaat bijvoorbeeld uit het helpen in de houtbewerking, fietsenwerkplaats en bij de (sport)activiteiten.
Om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan verbindt het Jongerenwerk jongeren aan ouderen. Voor bijvoorbeeld een klusje, spelletjes, een boodschap, een praatje of een spelletjesmiddag.
Jongeren kunnen bij het Jongerenwerk terecht voor enkelvoudige hulpvragen en budgetcoaching. De jongerenwerkers kunnen helpen met het op orde brengen van financiën. Wordt het te ingewikkeld dan kunnen zij doorverwijzen naar bijvoorbeeld sociaal raadslieden, die meer expertise hebben. Verder helpt het Jongerenwerk bij enkelvoudige hulpvragen, zoals het maken van een CV, aanmelden voor een opleiding en schrijven van een sollicitatiebrief.
Het Jongerenwerk gaat starten met kooklessen. Het kookcafé is gericht op gezond eten en een gezonde levensstijl. Aanmelden kan door contact op te nemen met jongerenwerker Esther Zijl.
Veel studenten hebben een bijbaan om hun studie te betalen. Als u een beperking hebt is bijverdienen vaak moeilijk. Misschien heeft u recht op individuele studietoeslag.
Bent u 18 jaar of ouder en volgt u een opleiding? Maar kunt u door een beperking niet het minimumloon verdienen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een individuele studietoeslag.
De bewijsstukken die wij nodig hebben verschillen per aanvraag. Ook maakt het uit of u wel of geen bijstandsuitkering hebt. Verzamel in ieder geval de volgende documenten voordat u een aanvraag doet:
• gegevens over uw vermogen, bijvoorbeeld de laatste bankafschriften van alle rekeningen
• als u geen bijstandsuitkering hebt: bewijsstukken over uw inkomen van de afgelopen 3 maanden, bijvoorbeeld salarisspecificaties
• bewijs van studiefinanciering of bijdrage van WTOS (Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten) • medische verklaring waaruit blijkt dat u niet of slechts gedeeltelijk in staat bent het wettelijk minimumloon (WML) te verdienen
Voor hulp bij de aanvraag van IST kunt u terecht bij het Geldpunt. Het Geldpunt bevindt zich in De Trekvogel, Karekiet 49, te Mijdrecht en is elkaar maandag geopend van 13:30 - 15:30.
Het Seniorweb organiseert computercursussen en biedt ondersteuning aan senioren op het gebied van computers en internet. Mensen met computerproblemen of vragen over computer, tablet of smartphone kunnen terecht bij het internetcafé in de bibliotheek aan de Dr. van der Haarlaan in Mijdrecht. Jong en oud kan er terecht.
Mensen die een cursus willen volgen maar niet naar de bibliotheek kunnen komen, kunnen via het project 'Digitaal op pad' (DOP) les/hulp aan huis krijgen. Hiervoor moeten mensen wel lid worden van Seniorweb. Deze dienst is alleen voor mensen met een beperking en die niet in groepsverband kunnen deelnemen.
Via seniorweb.nl kunnen computervragen worden gesteld.
Gilde SamenSpraak, het taal- en integratieproject van Gilde Nederland, brengt Nederlanders en anderstaligen bijeen om de Nederlandse taal en cultuur te delen.
Bij Gilde SamenSpraak worden een Nederlandstalige vrijwilliger en een anderstalige gekoppeld. Wekelijks komen zij samen om op persoonlijke en informele wijze Nederlands te spreken. Gewoon thuis, in de huiskamer, of tijdens een wandeling of bezoekje aan de bieb.
Daarbij gaat het om de communicatie: onze vrijwilligers geven géén les. Het is een praktische stap naar integratie via een intensief één-op-één contact. De vrijwilligers spreken gewoon geduldig Nederlands met de anderstalige en wijzen daardoor de weg bij de wens tot integratie. Dat kan bijvoorbeeld ook ondersteuning bij een sollicitatie zijn of bij andere begeleidingsbehoeften. Anderstaligen kunnen zich rechtstreeks bij het Gilde aanmelden, maar door de evidente taalbarrière, vindt aanmelding veelal plaats via andere kanalen zoals de gemeente, hulporganisaties etc.
De vrijwilligers worden taalcoaches genoemd omdat het bij de klant vaak niet alleen om de Nederlandse taal gaat maar ook om het durven Nederlands spreken. Niet zelden heeft men een aardige woordkennis maar durft men niet te spreken uit angst om fouten te maken. De taalcoach helpt ook hierin door onder vier ogen te oefenen en feedback te geven.
Gilde De Ronde Venen beschikt over een flink aantal gekwalificeerde taalcoaches. Deze coaches worden op hun beurt begeleid en ondersteund met opleidingen en intervisie- en expertbijeenkomsten. Daarnaast hebben zij – indien gewenst - de beschikking over hulpmaterialen.
Taalcoach zijn verrijkt ook de vrijwilliger. Je leert één of meerdere anderstaligen goed kennen en je wordt opgenomen in een team van taalcoaches.
Beter Nederlands leren lezen, schrijven of spreken?
Wil je:
• zelf een e-mail schrijven
• zelf een formulier invullen
• zelf je kind voorlezen
• zelf praten met de dokter
Kom naar de Bibliotheek. De Bibliotheek helpt.
Signaleren:
- iemand geeft aan dat hij/zij beter wil leren lezen, schrijven of spreken;
- iemand loopt tegen (praktische) problemen aan vanwege te weinig taalvaardigheid.
Deze regeling is niet zichtbaar voor inwoners
Stichting Johnson Wax Fonds verstrekt een tegemoetkoming in de studiekosten voor kinderen in de leeftijd van 16 tot 25 jaar waarvan (één van) de ouders wonen in De Ronde Venen. Hierbij wordt getoetst op het inkomen van de ouders. Middels een aanvraagformulier kan er aanspraak worden gemaakt op een tegemoetkoming.
Voor sommige kinderen is de overstap van de basisschool naar de middelbare school een zware opgave. Voor deze kinderen bestaat ‘een steuntje in de rug’ in de vorm van een persoonlijke coach. Deze coach komt gedurende 18 maanden (tot de kerstvakantie in het tweede middelbare schooljaar) eens per week bij de leerling thuis en helpt hem/haar te wennen aan de nieuwe school, het bijhouden van de agenda, het plannen van het huiswerk, het zelfstandig werken en het voorbereiden van allerlei zaken. En natuurlijk antwoord geven op allerlei vragen die een brugklasser heeft in de eerste tijd en hoe om te gaan met bijzondere omstandigheden. Kortom, de coach richt zich in het geheel op de succesvolle integratie van de leerling in het middelbaar onderwijs.
Onze medewerkers zijn u graag van dienst.
Wij zijn bereikbaar op
maandag t/m donderdag van 09:00 – 16:00 uur en
vrijdag van 09:00 – 13:00 uur.